Räcker 20% till 2020?

Skall man betraktra det toppmöte som i torsdags kväll beslutade om utsläppsminsknigar som en framgång? Att minska koldioxidutsläppen med 20% till 2020 är naturligtvis ett steg i rätt riktning. Att förnyelsebara energikällor skall öka med 20% likaså. Men 10% användning av biobränslen känns lite. Och att öka energieffektiviteten med 20% är kanske inte helt enkelt?

Allt som allt räcker det egentligen inte långt. Om koldioxidutsläppen skall ner med kanske 80% till 2050 har vi 60%-enheter kvar mellan 2020 och 2050, dvs ca 3%-enheter per år. Men mellan 2007 och 2020 skall vi bara minska 1,54%-enheter per år. Alltså, vi skall vara dubbelt så effektiva då, jämfört med de närmaste åren.

(Egentligen skall vi minska 20% från 1990 års nivå. Om man ser på alla EU-länder, EU-25, så har koldioxidutsläppen redan minskat 4,8% mellan 1990 och 2004, och då blir det betydligt mindre kvar. Räknar man på de gamla EU-länderna, E-15, så är koldioxidutsläppen ungefär samma 2004 som 1990.)

Bara att hoppas att USA, Indien och Kina skriver på ett nytt Kyotoprotokoll, för då skall EU åta sig ytterligare 10% minskning.

Intressant är att Reinfeldt idag på moderaternas stämma tydligen öppnat för grön skatteväxling – och höjda bensinpriser. Han kanske börjar förstå ett och annat – sa till och med i en intervju idag att det nog börjar bli dags att byta sin SUV…

Ikväll skall jag titta på Melodifestivalen. Tydligen pekar allt på tittarrekord. Mitt stalltips är att The Ark vinner (rättvist) och att Måns blir tvåa. Blir också intressant att se hur många rena toner Marie Lindberg skall klara ikväll.

Länkar:
DN-artikel 1 om utsläppsminskningar
DN-artikel 2 om utsläppsminskningar
DN-artikel 3 om utsläppsminskningar
DN om grön skatteväxling

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.