Val och konsekvenser och Thomas Midgley

Jag har ett stim med föreläsnigar under en period. Det blir så ibland. Och det är stor efterfrågan på klimatkoppalde föreläsningar just nu. Idag har jag hållit föredrag om framtidens transporter – no more business as usual – i Eslöv, i samband med ett evenemang för kommunens politiker och tjänstemän. Först fick man se Al Gores film, sen var det några olika föredrag.

Precis som när jag pratade i Malmö förra veckan så medverkade en meteorolog. Nu har jag lärt mig att vi här i Skåne haft en vinter som varit 5 grader varmare än normalt, och att vädret slagit en massa rekord de senaste åren. Det senare visste jag redan. Vi fick också se statistik på temperaturen för årets olika månader de senaste 15 åren. Och av denna bild framgick tydligt att alla månader utom juni och oktober fått kraftiga genomsnittliga temperaturökningar under denna period. Dessa två månader har faktiskt fått en viss temperaturminskning. Alltså – junisemester är inte att rekommendera. I alla fall inte förrän klimatförändringarna gjort att vi kanske vill vara lediga perioder när det är lite svalare.

Det blev en lyckad tillställning med 150 personer, och bra diskusisoner i den efterföljande paneldebatten.

I kväll var jag och lyssnade på en föreläsning som Lunds kommun ordnade tillsammans med Lunds Naturskyddsförening. Det var Torvald Jakobsson som föreläste kring ämnet ”Älskade bil”. Det vill säga han pratade en massa kring tillståndet i världen med utgångspunkt i filmen Planeten, som han varit med att göra. Och så landade han i två bilder kring bilen på slutet. Men det var en mycket intressant föreläsning.

Två saker fastnade speciellt:

1) Torvald pekade på hur vi när det gäller miljöfrågor gått från att prata om hotbilder, till att det nu handlar om val och konsekvenser. Nu finns det t ex i klimatfrågan beskrivningar av vad som händer om vi gör si eller så, eller ingenting alls. Det är mer konkret nu, och vi måste helt enkelt välja.

2) Thomas Midgley, 1889-1944, är den levande varelser som har haft störst påverkan på atmosfären. Han uppfann blytillsatsen i bensin (den mest hälsoskadliga luftföroreningen), och han uppfann freonet (den mest miljöfarliga luftföroreningen). Tur att det inte finns många Midgleys.

Läser man på wikipedia får man veta att han var ganska misslyckad, inte bara med dessa två uppfinningar. Han fick polio, och uppfann då en sorts sele med hissanordningar för att själv kunna ta sig ur sängen. Tyvärr råkade han i november 1944 strypa sig själv i selen.

I morgon kväll skall jag föreläsa på Lunds Universitets miljöförening, Hållbart Universitet. Och på fredag skall Björn, Lena F och jag hålla en kurs kring hållbara transporter för folk från olika skånska kommuner. Mycket prata blir det….

Fast först skall vi ha revision av vårt miljö- och kvalitetsledningssystem i morgon. Och en ny revisor blir det också.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.