Lägg ner trafikverken!

När man sitter och läser alla snyftreportage från olika delar av landet om hur trist det är att vi inte kan bygga alla planerade vägar och järnvägar på grund av fördyrningarna på material och arbete, så slår det mej att det hade varit mycket enklare om vi slagit samman alla trafikverken till ett. Då kunde vi enklare omfördelat pengarna till nödvändiga satsningar på järnvägstrafiken som borde vara de viktigaste sett ur ett klimat och hållbarhetsperspektiv.

Om det är ont om pengar borde störst andel läggas på järnvägstrafiken. Om vi långsiktigt skall klara att skapa ett hållbart transportsystem måste alternativen till bilen vara bra. Om vi vill föra över stora delar av lastbilstrafiken till järnväg är det här satsningarna behövs. Om vi vill att fler skall pendla med tåg till jobbet är det här satsningarna behövs. Det viktigaste med vägarna är att underhålla vägkapitalet, inte att bygga så mycket nya vägar som genererar ny trafik.

Så lägg ner trafikverken, och bilda ett enda nytt: Tillgänglighetsverket. Detta nya verk får då i uppgift att skapa bästa möjliga tillgänglighet för alla medborgare. Hur denna tillgänglighet skapas, dvs med vilket trafikslag, blir då en underordnad fråga, och suboptimeringar kan undvikas.

1 kommentar
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    Jag håller helt med. Även om jag är anställd på ett av dessa trafikverk… Var sker samordningen verken emellan? Det ska jag ta reda på inom den närmaste tiden!
    Keep on blogging.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.