Bra rapport – men nu skall åtgärderna genomföras också!

Och så kom den då, IPCC:s tredje rapport, den som skulle ge oss alla åtgärderna som löser klimatproblematiken. Det mesta som lyfts fram var naturligtvus känt redan, men det är bra att få allt samlat på detta sätt.

Man lyfter naturligtvis fram ekonomiska styrmedel och menar att man kan uppnå nödvändiga minskningar av koldioxidutsläppen med koldioxidvärderingar på 15-35 öre/kg. Detta ligger alltså betydligt under den svenska koldioxidskatten på 98 öre/kg.

Men, för första gången pekar man också på att livstilsförändringar kan bidra. Och även när det gäller transporterna det typ av arbete som vi jobbar mycket med, att påverka attityder och beteenden, vilket brukar kallas Mobility Management, eller Transport Demand Mangement.

”Transport Demand Management, which includes urban planning (that can reduce the demand for travel) and provision of information and educational techniques (that can reduce car usage and lead to an efficient driving style) can support GHG mitigation [5.1].”

I övrigt när det gäller transporter lyfter man fram att effektiviseringar äts upp av trafikökningar, man pekar på biobränslen och att de kan öka till 5-10% av bränslet till 2030. Att byta från bil till tåg lyfts också fram. När det gäller flyget fegar man ur och pekar bara på att effektiviseringar inte kommer att räcka.

Sammantaget är texten en ganska urvattnad katalog över vad man kan göra, allt har varit känt tidigare. Ibland märks det tydligt att man tvingats kompromissa bort vassare formuleringar. Men – poängen ligger snarare i att allt är samlat och diskuterat av experter och politiker från 120 länder. Kanske kan rapporten fungera som en signal till politiker och andra beslutsfattare att nu är det dags!

Reaktionen i media är som vanligt oerhört varierande. Medan DN hade hela första sidan om rapporten, fanns ingenting på första sidan på Sydsvenskan. Och i Kvällsposten skriver ledarskribenten Peter J Olsson på sedvanligt glättigt, populistiskt, ovederhäftigt sätt att: ”Vår livstil klarar sig: Den moraliska förkastelsedomen över våra vanliga liv kan däremot skrinläggas. Det hjälper helt enkelt inte att klä sig i säck och aska eller ens sälja bilen.”

Ingen har väl pratat om säck och aska? Däremot slår ju IPCC fast att det behövs livsstilsförändringar, och dessutom kommer ju de ekonomiska stymedel som behövs att också ge förnädringar av vår livstil. Men jag är inte säker på att det alltid kommer att handla om försämringar. Det finns helt enkelt mycket i vårt sätt att leva som skulle vara utmärkt att ändra på, och som skulle ge betydande välfärdsvinster. Många skulle må bättre av att röra sig mer, istället för att alltid åka bil. Många skulle nog också må bättre av ett tempo som minskar stressen osv.

Länkar:
Kvällsposten
DN om klimatrapporten

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.