Visst vore det bekvämt…

..om vi kunde lösa alla klimatproblem med ny teknik. Amerikanske ambassadören Michael Wood, som fixade mötet med amerikanska riskkapitalister för 30 miljöteknikföretag i förra veckan, tycker ”det är obekvämt att ändra livsstil”.

Så här säger han i dagens DN:

Du pratar bara om ny teknik. Måste vi inte ta till livsstilsförändringar också för att hantera klimatförändringarna? – Jag vet verkligen inte. Jag är inte säker på att jag accepterar vägar som bygger på sänkt levnadsstandard. Det är mycket mer positivt om vi kan undvika att ha restriktioner på antal bilar och vårt resande och antal timmar som vi arbetar med datorer. Det är obekvämt att ändra livsstil. Det kan sända negativa signaler till ekonomin. Min första prioritet är tekniken. Jag litar på tekniken!”

Trots att jag är ordförande i Sustainable Business Hub, med mängder av miljöteknikföretag bland våra 100 medlemmar, måste jag ändå göra Michael ledsen. Det kommer inte att räcka med ny teknik. Vi kommer att behöva livsstilsförändringar också. Men, och här kommer den positiva biten, en annan livstil betyder inte nödvändigtvis något negativt för ekonomin. Det blir bara andra delar som blir viktiga. Och förändringarna behöver definitivt inte innebära ett sämre liva – bara lite annorlunda.

Länk:
DN om Michael Wood

1 kommentar
  1. Arvid
    Arvid says:

    Känner verkligen igen ambassadörens resonemang, som liknar både Schwarzeneggers och Reinfelds. Jag har studerat i USA i flera år och att ändra livsstil tycks inte vara ett alternativ för de flesta. Det är nästan något heligt över att köra stora bilar, ha stora hus och äta stora ”steaks”. Tyvärr finns en stark övertro till tekniska lösningar. Tekniktilltron används nästan som ytterligare en ursäkt att inte behöva ta tag i problemen på allvar.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.