Hållbar tursim?

Att turistresandet är förenat med koldioxidutsläpp krävs det ju inte så mycket fantasi för att förstå. Och att det därmed är problematiskt ur klimatsynvinkel är också lätt att förstå. Vissa forskare pekar på en framtid där vi kommer att göra allt för att minska utsläppen från vårt vardagsresande för att kunna behålla en del av fritids- och turistresandet. Kanske blir det så. Att resa bort på semestern och fritid är för många människor en viktig del av livskvalitén. Men vi kommer förmodligen att behöva göra effektiviseringar även när det gäller dessa resor.

Men även andra delar av turismen behöver göra åtgärder för ökad hållbarhet. När vi steg in på rummet här på Korsika stod dörren till balkongen öppen, och luftkonditioneringen gick för fullt. På mångaställen i trädgården utanför finns kranar som läcker, och lampor står tända hela dagarna.

På detta hotell, som alltså drivs av Langley Travel, och som tills största delen jar svensk personal i 20 års-åldern borde det finnas förutsättningar för att diskutera miljöfrågor. Kanske något för Langley att fundera på?

Tidigt i morse tog hustrun och jag en rask långpromend i en citronlund. Resten av dagen har på stranden ägnats åt att läsa ut del 2 av Stieg Larssons deckar trilogi. Det var nog en av de bästa thrillers jag läst. Jag längtar efter 3:an som ligger hemma i Barsebäckshamn och väntar. Sonen har seglat laser trots att han väger lite för lite och att det blåste bra. Men det gick bra.

Och maten är fortfarande löjligt bra här på hotellet. De svenska kockarna lagar uppdaterad medelhavsmat med klara gourmetambitioner. Strålande – man överdriver inte i sina broschyrer! Maten är defintivt hållbar, råvarorna hämtas från ön, i går kväll var det vildsvin (som finns överallt i bergen) med kanstanjesås till huvudrätt. Mycket gott. Ikväll blir det grillad korsikansk bäckforell till huvudrätt.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.