Från skurk till miljödiktator

I söndagens DN finns en intervju med den danske skådespelaren Mads Mikkelsen. Ni vet han som var skurken i senaste Bond-filmen, langare i danska Pusher-filmerna, småskurk i den charmiga småkonstiga ”Blinkande lyktor”, och som slog igenom i Mordkommissionen, Rejseholdet. Och som vi snart får se i filmerna om tempelriddaren Arn.

Foto: Ingvar Andersson

Mads visar sig vara en sympatisk cyklande köpenhamnsbo, med lägenhet på Norrebro. Intervjun är egentligen ingen vidare intervju, utan liknar mera nån sorts reportage i nån damtidning. Men mot slutet närmar sig intervjuaren frågor om engagemang och miljö. Och då svarar Mads så här:

”- De närmaste tjugo åren måste vi ägna oss åt miljön och åt att rädda den här planeten, och sen kan vi prata politik igen. Det är liksom ingen mening att sitta och prata höftledsoperationer och skit och bajs när något så stort kommer att hända de närmaste 50 åren. En massa människor kommer att dö och det händer ingenting för vi har den jävla demokratin där alla ska vara överens innan vi kan göra något. De grejerna som behöver göras tror jag inte kommer bli gjorda.

– Man borde rösta på en miljödiktator som får regera i fyra år. Han ska ha obegränsade medel och få pengar varifrån han vill. Han ska fixa det här enda problemet som han har gått till val på, till exempel ändra om bilparken till att drivas av rapsolja. På fyra år ska han göra det här, om han inte lyckas så slår vi ihjäl honom och om han lyckas så är det skitbra. Om han är diktator så kan han ta pengar från alla kassor, han kan ta från höftoperationer, han kan ta lite från skolresor också, och när han har gjort det så kan vi se vad som har gjorts. I stället för att ta fem spänn här och fem spänn här, och en liten avgift här och där – det är ingen mening! Vi ska ha en diktator för miljön och så kan vi ha vanlig politik för allt annat. Det är det enda sättet att göra det här. Jag skulle gärna vara diktator.”

Intressant tanke att rösta fram en diktator….

Men om Stern har rätt så behövs ”bara” 1 % av världens länders BNP för att lösa kllimatproblemet. Men det behövs kanske en diktator för att få loss den procenten? Och får vi rösta fram honom så är det kanske OK? Är det en diktator då? Ställer Gore upp månne?

Länk:Artikeln i DN

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.