Internet drar lika mycket energi som flyget, eller?

Datorer drar ström, det vet vi alla. På Trivector måste alla stänga av sina datorer när man går för dagen.

En forskare på Berkley, David Sarokin, har räknat på hur mycket energi vårt användande av datorer och internet drar. Den årliga konsumtionen av av elektricitet för användandet av internet i USA och i världen är enligt Sarokin 5,3% av världens total elförbrukning, och i USA utgör el-användingen för datorer och internet 9,4% av förbrukningen.

Nedanstående tabell har jag översatt från Sarokin och visar elförbrukningen i miljarder kWh. Man kan konstatera att USA står för ca 40% av världens förbrukning.

Och Martin Hingley, forskare vid Datakonsultföretaget IDC, har räknat fram att internet är en större klimatbov än flyget. Bara en enda avatar på Second Life förbrukar el som genererar 1,17 ton koldioxid per år. Får nog gå in och döda Chris Young….fast drar han energi när jag inte är inne?

Mellan år 2000 och 2005 fördubblades elförbrukningen för att hålla internet igång. För två år sedan behövdes det effekt motsvarande 20 stycken 1000 megawatts kraftverk. Sedan dess har användningen bl a av streamade filer ökat dramatiskt. Bara YouTube anses idag resultera i en elförbrukning som är lika stor som elförbrukningen för hela internet var för två år sedan.

Sydsvenskan räknar snabbt ut att utsläppen från en medelsvensk (hela befolkningen) flygresor är 0,23 ton koldioxid. Ganska ointressant jämförelse. Alla svenskar flyger inte, och alla använder inte internet. Däremot kan man konstatera att 4,8% av de svenska koldioxidutsläppen kommer från flyget (inriksflyg och bränsle som utländska plan tankar i Sverige, enl Luftfartstyrelsen).

Det intressanta i diskussionen tycker jag är att koldioxidproblemet berör många samhällssektorer. Man kan inte som man ibland hör i diskussionen rättfärdiga t ex flygresor med att säga att ”flyget står bara för 5% av koldioxidutsläppen” eller nu ”internet står bara för 5% av energiförbrukningen”. Om vi skall minska utsläppen av koldioxid med 75-80% så måste alla sektorer bidra.

Här i Lund öppnade Media Markt 3200 kvadratmeter elektronikmarknad. Det har dragit så mycket folk i bilar att hela västra Lund varit igenkorkat torsd-fred-lörd. Fler prylar som drar energi och för att köpa dem så åker vi bil och släpper ut ännu mer koldioxid.

Länkar:
Nicholas Carrs blogg
Ny teknik om internet och klimat
Sydsvenskan om internet och klimat
DN om internet och klimat

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.