Biskopen retar klimatskeptiker

Ärkebiskopen Anders Wejryd skriver idag på DN debatt tillsammans med Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson, Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson en artikel med titeln: ”Ansvarslös senfärdighet i klimatfrågan, Reinfeldt”.

Man skjuter in sig på två saker:

 1. Det vetenskapliga rådets idé att man skall minska utsläppen bara med 1% per år fram till 2020, för att därefter minska med 4% per år fram till 2050.
 2. Regeringens uttalanden om att det är smartast att minska utsläppen i utvecklingsländerna istället för här.

Och visst har de rätt. Att skjuta fram den stora bördan för utsläppsminskningar på våra barn, i hopp om att tekniska fixar skall lösa det hela, är förmodligen inte smart. Det blir som Stern påpekat billigare att agera nu. Och den i november kommande IPCC-rapportern lär ju visa att det är bråttom.

Det är svårt att argumentera för att utvecklingsländerna inte skall få den utveckling vi i västvärlden haft. Självklart skall vi exportera så mycket smart teknik och knowhow som möjligt, men det undandrar inte oss själva från att också göra vad vi kan.

Läser man bloggkommentarerna till debattartikeln är det ovanligt många klimatskeptiker som kommit ut ur sina hålor och ondgjort sig över att just biskopen lagt sig i politiken. Och en och annan klimatskeptisk ingenjör tycker att Ulf Bengtsson skall avgå.

För alla oss andra som inte sitter hemma och konstruerar konspirationsteorier är det naturligtvis bra om alla goda krafter samverkar. Jag har extremt svårt att förstå vad IPCC och dess 2500 klimatforskare skulle vinna på att lägga fram falskt fakta. Men visst är det bra med granskning av den forskning som görs, och en del av skeptiker-bloggarna är ganska underhållande… rättshaveristgenren typ.

Och det är sant att IPCC:s rapporter är politiskt granskade. Men denna politiska styrning gör enligt forskarna bara att slutsatserna är nertonade.

Länk:

DN debatt

3 kommentarer
 1. Bengt Axmacher
  Bengt Axmacher says:

  Efter att lite mot min vilja surfat lite mellan alla förnekelsens sidor läser jag din blogg med lättnad och instämmande, särskilt vad gäller Biskopens med kompisar debattinlägg i DN. Skeptikerna frossar i mer eller mindre hånfulla inlägg om svammel etc. Jag hör också till dem som sedan länge tröttnat på konspirationsteorier.
  Det går dock att odla sådana teorier mot förnekarna likaväl som mot de förkättrade alarmisterna. Har själv en färsk bloggpost i anslutning till de påstådda 10 direkta lögner som Al Gore sägs ha spridit med ”En Obekväm Sanning”
  Den hittas på http://www.backtobalance.se/?p=18
  Bengt Ax

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.