Tre åtgärder för klimatsmart trafik

I går var jag och höll föredrag på Naturskyddsföreningen här i Lund undet temat ”Klimat och trafik”. Vi var fyra föredragshållare: Kerstin Gustavsson, planeringschef på Skånetrafiken, Jonas Lindkvist, Hållbar Mobilitet Skåne och Magnus Nilsson, Naturskyddsföreningens trafikexpert.

Magnus berättade om Naturskyddsföreringens huvudstrategi för att åstadkomma ett hållbart transportsystem med klimatomställning. Han började med att visa en bild som jag också brukar använda mig av, och som visar hur vi kan minska de klimatpåverkande utsläppen från trafiken. Den visar de tre strategier man kan använda sig av, nämligen att man kan påverka:

1) Den totala trafiken
2) Mängden bränsle som går åt
3) Hur klimatpåverkande bränslet är

Multiplicerar man 1) x 2) x 3) så får man ju fram kliamtpåverkan från trafiken på vägarna ( i alla fall den del som har med själva bilåkandet att göra).

Detta synsätt visar tydligt att det finns tre olika sätt att minska trafikens klimatpåverkan. Skall man köpa en bil idag bör man tänka på det två sista punkterna: i första hand – köp en energisnål bil, och som nummer två – väl ett bränsle som ger så lite utsläpp som möjligt.

Det är dessa två tekniska åtgärder, som är huvudspåret i dagens politik. Nummer ett, att minska på resbehovet, är inte opportunt att prata om. Ändå är jag övertygad om att vi måste använda också detta instrument. Våra städer, vår hälsa och miljön talar alla för att en effektivisering av transporter och resor är nödvändigt. Det finns helt enkelt stora vinster att göra på att effektivisera bort en del låg-värdiga resor, dvs sådana som görs på grund av en kostnad (i tid och pengar etc) som är allt för låg på grund av att vi idag har en för låg värdering av faktorer som t ex miljö, attraktiv stad etc.

På det personliga planet är detta något man kan genomföra direkt utan att byta bil. Jag har själv kvar en stor alldeles för bränsleslukande bil, men använder den mycket smartare och åker mycket mer tåg etc. Men snart är det dags att byta och jag har i ett år brottats med frågan om vad som är smartast. Återkommer i denna fråga.

(Just medan jag skrivit detta kom en kommentar på ett gammalt inlägg från 8 jan 2006, där jag ställde frågan om vilken miljöbil man skall välja. Kul att se att det var samma synpunkter då som nu.)

Jag har glömt att rekommendera Bruce Springsteens nya, Magic. Löjligt bra skiva som ligger i klass med Springsteens bästa: Born to run och Darkness on the edge of town. De flesta andra gamla hjältar brukar få ur sig ett par bra låtar per skiva när det nått Springsteens ålder, men denna är helgjuten. Rekommenderas varmt!

Länkar:
Miljöbilsinlägg 8 jan 2006
Springsteen video Radio Nowhere

2 kommentarer
  1. Cajsa
    Cajsa says:

    I dagens Nemi (16 oktober 2007) humoriseras det kring en alltför vanlig åsikt. Kul att en serietecknare har uppmärksammat fenomenet (och just kring bilar).

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.