Viktigt Nobelpris för klimatet

Att Al Gore och IPCC nu får Nobels fredspris kommer att sätta ytterligare fokus på klimatfrågan. Och det behövs – trots att frågan diskuteras i media dagligen händer inte tillräckligt, och inte tillräckligt snabbt.

Det kommer säkert att diskuteras om det verkligen är rätt att ge fredspriset till de som arbetar med klimatfrågan. Jag är helt övertygad om att klimatfrågan också är en fredsfråga. Det blir konkurrens om naturtillgångar som kan ge energi, det blir områden som inte blir beboliga på grund av värme eller översvämninga etc. Allt händelser som kan ge upphov till konflikter.

Så här uttryckte Nobel-kommittén det:

”may induce large-scale migration and lead to greater competition for the earth’s resources. Such changes will place particularly heavy burdens on the world’s most vulnerable countries. There may be increased danger of violent conflicts and wars, within and between states.”

Länkar:

DN1
DN2
Sydsvenskan
Washington Post

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.