En obehaglig sanning – om klimat och olja

Försvarets forskningsintitut, FOI, har tagit fram en rapport som visar att klimatförändringarna kan ge konflikter och krig. Man pekar på länderna vid Afrikas horn som redan har det svårt, Eritrea, Etiopien och Somalia. Men även inom länder kan påfrestningarna bli stora som internt inom Kina. Kanske kändes edt viktigt att släppa en tidig version av rapporten nu efter Al Gores Nobelpris. Rapporten blir egentligen inte klar förrän i december.

– Redan nu måste stora delar av Kinas skördar slängas på grund av miljöförstöringen. Samtidigt är landets säkerhet beroende av att tillväxten hela tiden ökar. Frågan är då vad som händer om Kina drabbas av klimatförändringar som drar ned på BNP, säger Peter Haldén, en av forskarna till DN.

Man tonar dock ner bilden av att Europa skulle drabbas av klimatflyktingar. Erfarenheten visar att majoriteten av drabbade stannar inom landet eller flyr till grannländer. Man har helt enkelt inte resurser att ta sig längre.

Allt detta har vi läst om tidigare, men det tål att lyftas fram igen. En sak som jag inte hört om tidigare är att de oljeproducerande länderna skulle kunna få det svårt när världen ställer om till fossilfria bränslen.

Kanske blir Norge ett biståndsland….

Fast idag har oljepriset stigit till nytt all time high 89.62 per fat. Det senaste ATH var 20 sept i år, och dessförinnan 14 juli 2006. När oljepriset passerar 90 dollar fatet passerar det det högsta priset även inflationsjusterat, som är från 1980.

PS. KAn inte låta bli att tipsa om en ny blogg: Yimby, en motreaktion till NIMBY. Man har mottot: Stockholm är inte bullerbyn. Kolla in här. DS

Länkar:

DN om FOI:s rapport
BBC om oljepriset

2 kommentarer
 1. Anders Gardebring
  Anders Gardebring says:

  Tack för länken!
  Vi har precis startat upp men tanken är att kontinuerligt följa frågor kring Stockholms utveckling.
  Vi letar också efter gästskribenter så om du känner dig manad så får du gärna komma med inläggsförslag :)

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.