En eld man skulle vilja slippa se…

Idag har DN:s klimatserie, som tycks bygga på Mark Lynas bok ”6 grader”, hunnit till 5 grader. Då får vi se en bild på en man i Sibirien. Han tänder på den metangas som finns i de smältvattensjöar som börjar dyka upp med det varmare klimatet.

När tundra smälter frigörs metangas. Vid 5 graders uppvärmning tinar tundran definitivt säger forskarna. Men det kanske kan hända redan vid 2 graders uppvärmning….

Metangasen är en aggresiv klimatgas, och snabbar på växthuseffekten mycket snabbt. Som DN skriver: Bevare oss om permafrosten smälter….

På ett annat ställer i DN kan man läsa om bröderna Lindblad som skänkte ett antal exemplar av Mark Lynas bok till riksdagsmän i riksdagshuset. Hoppas de läser den – snabbt…

Nästa vecka på onsdag skall jag dit och prata – skall kolla om nån läst den då…

Länkar:

DN om Sibiriens tundra som kan smälta
DN om bröderna Lindblad

2 kommentarer
 1. Niklas Lindblad
  Niklas Lindblad says:

  Hej Christer,
  det vore verkligen bra om du frågar om någon läst boken. Vi lämnade in 20 böcker och 351 brev, (19 böcker + 330 brev till riksdagen och 1 bok och 21 brev till regeringen). Än så länge har mindre än 10 på något sätt uppmärksammat att de fått den. Nu vet jag ju riksdag och regeringsmedlemmar har mycket att göra, men det känns som om frågan är så stor och så akut att just dessa borde ta frågan på ett oerhört mycket större allvar. Så allt tryck som läggs på våra politiker i den här frågan är nog nödvändigt.

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Det tycks hos vissa teknikoptimister/charlataner förefalla så bara det inte ger utsläpp av koldioxid så är det ”miljövänligt”.

  Biogas, med metan, tycks av dessa vara ett ”miljövänligt” alternativ eftersom utsläppen av koldioxid minskar!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.