Bali, Stockholm, Lissabon och Bryssel…

Diskussionerna på Bali går nu in i ett mycket viktigt skede. Knäckfrågan tycks, som vanligt, vara att USA inte är med på tåget. Man vill inte ge några löften om hur mycket man kan minska sina utsläpp har det hetat. Men i kväll rapporterar DN att ”USA säger sig till exempel vilja ha mätbara utsläppsmål men föredrar att mäta dem på ett annat sätt än EU”. Det är mej veterligt första gången USA i alla fall tycks vilja diskutera mätbara mål. Och detta är viktigt. För det man inte mäter kan man inte förändra.

Samtidigt i Sverige pratade Al Gore och Rajendra Pachauri, IPCC:s ordf i riksdagen. Och Sverige fick beröm av Gore:

– Sverige har varit bäst i världen på att svara mot de nya utmaningarna. Men precis som alla andra länder måste ni göra ännu mer, sa Al Gore.

Och visst är det så. Vi måste göra mer, precis som alla andra. Och det är ett steg i rätt riktning att Reinfeldt pratar om grön skatteväxling.

Men vi behöver mer handling. Sveriges ungdomar är mest oroade av alla undersökta i 17 länder, men minst benägna att göra något. Är vi alladeles för vana vid att våra politiker skall fixa allt åt oss?

Men om vi skall tro på det politikerna säger måste Europas ledare sluta med pinsamheter som att flyga till Lissabon för att underteckna ett avtal, och sen tillbaka till Bryssel direkt. Och snarast sluta med tramset att flytta mellan Bryssel och Strassbourg en gång i månaden!

Länkar:

DN om Gore i riksdagen
Aftonbladet om Gore i riksdagen
DN om Bali
DN om Lissabonresan
Uppsala Nya Tidning om ungdomar och miljö

3 kommentarer
 1. Lars at Ejgde
  Lars at Ejgde says:

  Kunde det inte vara på sin plats att Trivector visade vägen genom att minska sitt (om än miljövänliga)resande och i stället tog till sig kommunikation via videokonferenser, utvecklade bloggverktyg, chatt, newsgroups,osv.

  Det har säkert ett värde att träffa sina kunder, affärspartners eller kollegor öga mot öga, skaka tass och samtala över en middag,, men Du brukar säga att vi måste ändra vårt sätt att leva…
  mvh
  Lars

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Vi gör det redan, i mycket stor omfattning. Vi håller ett stort antal telefonkonferenser varje vecka, ett antal videokonferenser varje månad, och vi skriver in i alla anbud att vi vill minska poå resandet på detta sätt. Och vi fick pris av Naturskyddsföreningen förra veckan för det!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.