Sverige bäst – och ändå så segt

Sitter på tåget hem från Stockholm igen, efter att i natt ha gjort veckans andra nattågsnatt. Det var kallt, värmen fungerade inte. Klockan 2 i natt tog jag täcket från överslafen och plötsligt blev det drägligt.

Jo det verkar knäppt att åka hem för en dag, och det var inte meningen först. Men några viktiga möten i Lund kom emellan, plus att vi skall ha 45 personer på glöggfest i morgon kväll. Nåja.

Dagen i Stockholm har varit bra och värdefull. I förmiddags ett intressant möte kring SL:s arbete med hållbara transporter. Forskarna i IMPACT har tittat på detta och jämfört med Köpenhamn och Manchester. Och då kommer Stockholm väl ut. Det beror till stor del på att man inte avreglerat på samma burdusa sätt som i Storbritannien och Danmark, utan behållit en del styrning. Men den stora satsningen på etanolbussar hade förmodligen inte varit möjlig med dagens system

Och i eftermiddag hade vi ett möte med europaparlamentarikern Anders Wijkman. Både hoppingivande och deprimerande. Hoppingivande för att det finns sådana som Anders som förstår vad hållbarhet handlar om, och vågar säga att man måste diskutera det sätt vi idag ser på tillväxt. Deprimerande för att Anders säger att det i EU ”bara finns en handfull personer” som tänker så.

Vi fick veta en del intressanta saker om förhandlingarna kring utsläppsrätterna för flyget. Och Anders var ganska negativ till vad som kommer att hända – flygbolagen har en armada av duktiga lobbyister.

Ett område som Anders flera gånger återvände till vara IT:s roll i det hållbara transportsystemet. Det borde vara möjligt att med IT:s hjälp kunna ersätta en stor mängd resor. När han själv skulle använda riksdagens avancerade videokonferensanläggning för en tid sedan frågade han personen som skötte den hur mycket den användes. ”Du är första användaren i höst” blev svarat.

Det tycks vara en lång väg kvar…och ändå skriver DN att Sverige har blivit världsbäst i klimatanpassning i den tyska miljöorganisationen Germanwatch´s ranking.

Länkar:

DN om rankingen
Germanwatchs ranking

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.