Bättre luft i gamla Berlin

Idag har vi trots kylan (-5 C), gjort Berlin, huvudsakligen i gamla öst. Vi bor på Alexanderplats, på 32 våningen på Park Inn med fantastisk utsikt över hela staden. Vi startade kl 9.00 med en promenad till Domen. En faktiskt mycket vacker kyrka som var julsmyckad, och organisten spelade vackert. Sen blev det Historiska muséet. Vi koncentrerade oss på 1630-talet och från 1930 och framåt. Vi hittade två konstverk på Gustav den II Adolf. Delen som beskrev utvecklingen 1930 och framåt var också mycket intressant. Det fanns till och med en modell av Ausvitz. Jag trodde att man inte gjort upp med detta trauma.

Sen fortsatte vi på Unter den Linden fram till Brandenburger Tor. Vi fortsatte till Riksdagshuset och gav upp vår plats i den långa kön eftersom det var så kallt. Kommer tillbaka i morgon. Istället gick vi mot Potsdamer Plats och på vägen passerade vi Förintelse-monumentet av Peter Eisenman. Mycket imponerande och vackert.

Vid Potsdamer Platz värmde vi oss med en lunch. Sen gick vi runt och tittade på de olika affärskomplexen som växt upp runt omkring – Sony Center (fick köpa ett nytt minneskort till kameran – det gamla var fullt), och Arkaden.

Vi gick sen till Friedrichstrasse och ägnade en bra stund åt Checkpoint Charlie, det gamla gränsövergången som nu istället är en turistfälla. I shopen kunde man köpa massor av souvenirer med delar av muren.

Efter lite shopping, och en fika, tog vi tunnelbanan tillbaka till hotellet.

Två saker med anknytning till miljö är nya från den 1 januari här. Alla bilar måste ha ett märke som visar att man betalt en avgift för miljön. Man kan bara köpa den om man har en bil med katalysator – vilket bör göra att luften blir bättre.

Dessutom är det nu rökförbud på alla restauranger. Skönt….

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.