Berlin är coolt

Bortsett från kylan, minus sju i morse, så har vi haft ett par fina dagar här i Berlin. Med PG som reseledare hinner man båda uppleva mycket och få förståelse för historien.

Idag började vi med riksdagshuset, eftersom vi inte ville stå i kön och frysa igår. Vi var på plats vid halv tiotiden i morse. Då var det kanske 30 personer före oss i kön. Det tog ändå minst 20 minuter i den iskalla morgonen innan vi släpptes in ca 50 personer i en sluss före säkerhetskontrollen. Då hade kön hunnit växa till en längd som var nästan som när vi hoppade ur den igår.

Efter att ha röntgat våra kläder och gått igenom säkerhetsbågen fick vi så åka upp till glaskupolen på taket. En smart designad skapelse av Norman Foster, med en invändig spiral som ger bra vy ut över Berlin.

När vi efter en halvtimmes frysande (kupolen är öppen i taket) kom ut ur riksdagshuset konstaterade vi att kön vuxit till ca 1,5 timmars längd. Kallt!

Vi åkte buss och tunnelbana ner till Kurfürstendam. Där tittade vi på resterna av Kaiser Wilhelms Gedänktniskirche, och den nyare mutterformade skapelse vid sidan av. Mycket vackert blåskimrande ljus inuti.

Efter detta besökte vi Ka De We, det stora lyxiga varuhuset.Hustrun handlade en kavaj på rean. Därefefter tunnelbana till den turkiska marknaden i Kreuzberg. En hel lång gata med marknadsstånd med turkiska specialiteter, tyger, symaskiner, parfymer och annat oumbärligt.

Vidare med tunnelbana och spårvagn till de östra delarna för att se en av de kvarvarande resterna av muren vid Oberbaumbrücke. Sen tunnelbana till Karl Marx Allee, paradgatan som som östtyskarna byggde efter kriget. Stor bred gata med jättehus byggda med maktarkitektur.

Just nu planerar vi morgondagen. Kl 15.22 skall vi åka tåget från Hauptbahnhof, och tåget går sen genomgående, via Hamburg, och färjan, till Köpenhamn. Där skall vi vara vid 22-tiden. Kl 23.23 skall vi vara hemma i Lund.

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.