Etanol – ingen King Corn

Ledaren i dagens Sydsvenskan heter ”C2 H5 OH är ingen lösning”. Nu har alltså Sydsvenskan sällat sig till kören av etanol-dissare. Nu tycker jag i och för sig att Sydsvenskans trovärdighet när det gäller miljöfrågor är ungefär lika stor som Jan Björklunds, men kören blir trots allt större för varje dag. DN, som har betydligt större cred i dessa frågor, tillhör ju inte heller förespråkarna.

Och, som jag skrivit många gånger på denna blogg, etanol är inte lösningen med stort L. Och det är definitivt inte den enda lösningen. Kritikerna lyfter fram argument som:

Matpriserna skjuter i höjden när det blir konkurrens om grödorna – å andra sidan säger förespråkarna att bönderna i fattiga länder äntligen kan få bättre betalt…

Man hugger ner regnskog för att plantera energigrödor – regnskog som binder koldioxid.

Arbetarna på sockerplantagerna i Brasilien har dåliga arbetsförhållanden – ett öde de delar med oljearbetarna i Nigeria, och miljoner arbetare i utvecklingsländer som tillverkar stora delar av prylarna till vårt överflöd. Här krävs certifiering, märkning, information etc för att lösa detta – och det gäller som sagt inte bara etanol.

Energiutbytet är inte tillräckligt bra. Amerikansk majsetanol går back energimässigt, och svensk vete-etanol är inte heller särskilt bra. Men sockerrörsetanol är helt OK.

Och när det gäller etanol i nästa utvecklingssteg, vilket innebär cellulosabaserad etanol, tycks det finnas mycket intressant på gång. Jag skrev för några veckor sen om etanol från switchgrass – som är en form av hirs, som kräver mycket lite gödning för att växa, innehåller mer cellulosa än vete, majs och socker, och kan ge etanol som ger 94% mindre koldioxidutsläpp än bensin.

Och utvecklingsföretaget Coskata, som biljätten GM köpt in sig i, gör etanol från sopor, växtdelar och gamla bildäck.Tillverkningskostnaden blir enligt företaget lägre än 1,70 kronor per liter. Energiutbytet blir 7,7 gånger den energi som går åt i processen.

Så etanol kan nog bli ett av flera alternativ framöver.

När det gäller majsodlingen i USA är inte enda problemet att det är värdelöst att göra etanol på. Denna översubventionerade gröda ingår i den mesta snabbmaten och läsk, och biffdjuren göds med majsen, växer snabbt och kötter innehåller massor av mättat fett som inte är nyttigt. Kor är helt enkelt inte konstruerade att äta säd, de skall äta gräs. Den processade maten byggd på majs ger fetma, diabetes etc.

Nu har Ian Cheney och Curt Ellis, två collegekompisar i USA, gjort en film om majsen och dess roll i det amerikanska samhället. En värdig uppföljare till Fast Food Nation och Supersize me, skriver pressen. Kolla in filmens webbplats.

Biogasen är ju tyvärr nedprioriterad sen pumplagen gjorde det billigare att satsa på etanol, och Volvo slutade göra gasbilar. Själv har jag nu fixat ”grön gas” till min gasbil. Det fungerar precis som grön el och det betyder att E.ON garanterar att de tillverkar så mycket biogas som jag tankar (när jag tankar på ett ställer som bara har naturgas) , och att denna används någonstans i systemet. Kostar 1 kr mer per m3 och det betyder nog cirka 75 öre milen.

DN skriver om problem att tanka biogas i Stockholmsområdet. När jag skulle tanka första gången funkade inte pumpen här i Lund heller. När jag dagen efter ringde Lunds Energi för att påtala detta blev jag kopplad runt, och efter tredje försöket hamnade jag hos ”Bengtsson” som sa: ”A men det va väl själve f-n. Jag haur ju sagt åt dom å ordna det!”. Det två gångerna jag sen tankat har det funkat!

Länkar:
Sydsvenskans ledare
King Corn filmen
Ny Teknik om Coskata
Coskatas webbplats
DN om biogasen
DN om svårigheter att tanka biogas

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.