I elfte timmen

I går på Bryssels flygplats! köpte jag filmen ”11:th hour” – Leonardo diCaprios miljöfilm. Den medföljde en belgisk tjock tidning med namnet Knack.

Nu har jag tittat på den 1,5 timmar långa filmen, och kan konstatera att den borde ses av alla. Den tar ett brett grepp på jordens miljöproblem, som ju tyvärr inte alls bara består av klimatförändringar.

Blandat med bilder av miljöförstöring av olika slag får vi intervjuer med forskare, miljömänniskor, ekonomer etc. Vi får lära oss fakta som: ”för varje lastbil med prylar blir det 32 lastbilar med avfall”, ”ungdomar känner igen 1000 varumärken men bara 10 växter” etc.

Och slutsatsen är att skall vi rädda världen när klockan är 11:59:59 måste vi ändra vår syn på ekonomin och naturen. Vi måste helt enkelt värdera det som naturen gör (tar upp koldioxid, renar luften etc etc), och inte bara se den som en resurs. En av ekonomerna i filmen säger att värdet av dessa ”ekosystemtjänster” är 35 triljoner (18 nollor) dollar per år, medan hela världsekonomin bara är värd hälften så mycket.

Precis samma tanke diskuterar Anders Wijkman i en debattartikel i Miljöaktuellt idag. Det krävs en ny form av syn på ekonomin – som också tar med naturens tjänster. Om det inte varit för att Anders sa precis samma sak när vi i TransportMistra träffade honom 7 dec skulle jag trott att han precis som jag just sett ”11:e timmen”. Men han sa samma sak då – plus att det bara är en handfull personer i EU som tänker på detta sätt.

Vi måste lära oss att ekonomin är ett undersystem till biosfären och inte tvärt om – ungefär så säger både filmen och Wijkman. Att bara mäta BNP, utan att dra ifrån de skador vi gör på ekosystem leder helt fel. Och ekosystemtjänsterna måste med i ekvationen.

Men jorden klarar sig alltid – det är vi som har problem. För som indianhövdingen Oren Lyons säger i slutet på filmen: ”Världen går ingenstans – den har all tid i världen – vi har det inte”.

Länkar:
Wijkmans debattartikel
11:th hour

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.