Äntligen – dyrare olja!

Oljepriset slår nya rekord varje dag. Och det påverkar stora delar av ekonomin. Eftersom vi lever i en oljedopad verklighet får det konsekvenser för i stort sett alla varor, för transporter osv. Oljepriset har nu fördubblats på ett år, och ligger nu på över 130 dollar fatet. När passerar vi 200 dollar fatet? Många bedömare menar att det sker innan året är slut.

Och då kan man göra som Hillary Clinton och McCain och stoppa huvudet i sanden och populistiskt föreslå sänkta bensinskatter under sommarmånaderna. Eller säga som ekonomen Marian Radetski och säga att man inte förstår varför priset är så högt – eftersom man inte tror att oljan är en ändlig resurs…

Men mest av allt är det bra att oljepriset stiger, vilket jag hävdat på den här bloggen flera gånger. Det ger oss möjlighet att se till att göra de effektiviseringar som är nödvändiga i olika processer oavsett om det gäller uppvärmning, tillverkning eller transporter. Det gör att vi kan få bort en del excessser när det gäller att transportera allsköns skräp kors och tvärs över jorden, eftersom transporterna ju är så billiga. Det gör att olika alternativ kan bli intressanta och lönsamma.

Den första förändringen som kommer är förmodligen att flyget går ner. SAS och American Airline drar redan ner. Vi får nog räkna med fördubblade biljettpriser innan året är slut. Och alla kommunalråd som sitter med drömmar om den egna regionala flygplatsen kan sluta hoppas. Se till att tågen går.

Innan veckan är slut måste vi nog göra slag i saken och ta in priser på en bra videokonferensanläggning….

Länk:

DN:s Ragnar Roos om den dyra oljan

2 kommentarer
  1. Mats Améen
    Mats Améen says:

    En oljeprischock är nog tyvärr nödvändig för att väcka världen och verkligen komma igång med ett nytt samhällsbyggande, energisparande och alternativa bränslen. Jämför med grodan i grytan. Om man snabbt höjer temperaturen på vattnet i grytan hoppar grodan ut. Men om man värmer långsamt pinas grodan till döds.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.