Inga löjliga bilresor

Ungefär hälften av alla bilresor i Malmö är kortare än 5 km, precis som i alla andra svenska städer. Malmö driver därför för andra året i rad en smart kampanj för att få fler att minska sitt bilanvändande på korta sträckor. Kampanjen heter ”Inga löjliga bilresor” och har innehållit allt ifrån levande stortavlor och cyklister i trafiken med väskor där det står ”Här cyklar en bilist” till mer vanliga kampanjinslag.

En del i kampanjen är en tävling där Malmöborna har fått skicka in bidrag på sin löjligaste bilresa. Man kan skicka sin egen, eller ange nån annans. Jag är en av de som sitter i juryn för att utse den löjligaste – och det är inte lätt – det finns många som platsar

Om du går in på webb-platsen http://www.ingalojligabilresor.nu/ kan du läsa bidragen. Och idag den 26/5 presenteras vinnaren på www.malmo.se/vagvalet . Här är den löjligaste som vann.

Och faktiskt skulle jag kunna bidra med en själv från bara för några veckor sen, fast jag bor ju inte i Malmö

”Jag använder sällan bilen på vardagar, jag går till jobbet 1 km bort, och jag åker oftast tåg i tjänsten. Vi bor på västra sidan av stationen i Lund och min son går i gymnasiet på Lars-Erik Larsson-gymnasiet på den östra sidan. Gångavståndet är 884m, och han går eller cyklar alltid.

En dag för fjorton dagar sen skulle han åka med klassen till Tyskland. Bussen skulle gå 08.30 prick från skolan. Klockan 08.25 hade han inte gått hemifrån, sen som alltid. Och det brukar ta honom ca 10 min. Jag sa då: Jag kör dig, du får inte komma försent!

Han protesterade och sa han skulle hinna. Men jag insisterade. Jag startade bilen (en gasmerca)och körde ner under järnvägen och….hamnade i en seg trafikröra framför stationen. Bilar, bussar och mängder med tågresenärer blockerade vägen.

Vi stod där i säkert 6-7 minuter. Sonen blev allt mer förgrymmad. Till slut lossnade trafiken och vi kunde köra fram till skolan. Bussen hade inte gått.

Men visst – han hade hunnit om han gått….

8 kommentarer
 1. Robert Klingvall
  Robert Klingvall says:

  Din bilresa hade i alla fall ett ärende. Dom löjligaste är ju dom som bara cruisar några varv runt stan i fint väder med nervevade rutor och hög volym i stereon. Dessvärre blir kanske inte så många av dom nominerade.

  Svara
 2. falk
  falk says:

  Löjliga resor? En vanlig helgsysselsättning hos uttråkade familjer med griniga barn är att köra 2 mil till IKEA där det man ska köpa är slut för att sedan (när man ändå är ute och åker) åka en mil till ett köpcentrum och köpa något man egentligen inte behöver och som man egentligen hade kunnat köpa lite billigare hemmavid om man nu hade behövt det. Sådana absurda resor sker i tiotusental över hela landet varje helg och kostar kopiösa mängder pengar, energi och livskraft.

  http://www.cyklisten.net

  Svara
 3. Jan G
  Jan G says:

  Christer! cykla med regnkläder….!
  Under min skoltid var jag sommarbrevbärare några ggr, försedd med en otymplig regncape som skyddade posten men lämnade byxbenen genomblöta. Jag brukade cykla till jobbet (5,9 km) med Fjällrävens regnställ som kunde knytas till ett behändigt paket runt midjan. Men skor och strumpor skyddades dåligt.
  Cykeln är OK men måste kompletteras med praktiska tillbehör om den skall ingå i ett tillförlitligt transportsystem.
  Jag cyklar ibland till Maxi (5,5 km t.o.r.) för kompletteringsköp. En lätt väska att hänga på packhållaren behövs då. Den jag slängde senast brukade jag slå hälen i. Alltid är det något…!

  Svara
 4. C20
  C20 says:

  ”Dom löjligaste är ju dom som bara cruisar några varv runt stan i fint väder med nervevade rutor och hög volym i stereon”.

  Det finns ju faktiskt dom som är motrintresserade och gillar bilar också, som inte ser bilen bara ett transportmedel från a till b – vilket många inte verkar ha fattat, speciellt inte i bloggar som denna.

  Dessutom gör Vägverket, NTF och liknande instanser gör allt för att förpesta nöjet att köra – t ex med låga
  hastighetsbegränsningar och motivera med löjliga argument som kör 1 mil i 110 istället för 90 och tjäna drygt 1 minut – men dom säger ingenting om att det sedan motsvarar 18% tidsvinst bara för den lilla ökningen i hastighet, att det segt som fan och noll åk-/körglädje att åka 90 km/h på en landsväg eller motorväg.

  Hastighetskontroller har t o m högre prioritet än nykterhetskontroller, trots att 1/3av förarna som är med i olyckor är alkoholpåverkade – helt sjukt!!

  Kampanjen gör ju iallafall ett bra jobb som fukuserar på dom onödiga bilresorna, som inte är till nån nytta alls – vad är det för nöje t ex att köra 2 km till jobbet och få sitta i bilkö varje dag, när man kan cykla på halva tiden?
  – såna resor är ändå oerhört många fler än dom som kör ”nöjesturer” (bara det att dom inte hörs och syns lika mycket)

  Svara
 5. Nisse
  Nisse says:

  Bloggaren Curncopia tog bla upp att ”Cykeln är snabbare än bilen” vid till-jobbet-resor på mindre än 2 mil ur ett ekonomiskt perspektiv.
  http://cornubot.blogspot.com/2009/02/cykeln-ar-snabbare-bilen.html

  Räknar man sedan in att man ochså får sin vardagsmotion avverkat så är vinsten ännu större.

  Tog upp ämnet på jobbet håromdagen och förväntande mig avståndstagande/undanflykter direkt, och fick det. Men när jag berättade bakgrunden mjuknade de flesta och verkarde som de fick sig en tankeställare.

  Plånboken är ett effektivt sätt att ändra människors beteende.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.