Mellan hägg och syrén

Hemma på vår gata finns Lunds största och vackraste hägg. Den blommar för fullt, och om ett par dagar är den överblommad. Och i vår lilla trädgård 75 meter från häggen finns flera syréner som också blommar för fullt.

Visserligen verkar det vara en vandingssägen, men skomakaren som satte upp skylten ”stängt mellan hägg och syrén” får inte mycket till semester nu för tiden. Förr verkar perioden ha varit 2-3 försommarveckor. Men många med mej har upptäckt hägg och syrén nu blommar samtidigt, och mycket tidigare än förr. Klimatförändringarna har snott skomakarnas försommarsemester.

Jag skrev redan i fjol jag minns från skolavslutningarna på 60-talet hur syrén var en av de blommor som prydde klassrummen. Nu finns inga syréner när skolorna slutar.

Och i går kväll var vi på 50-årsfest hos Eva – ett plockmatsknytis som var en av de trevligaste fester jag varit på på länge. En trevligt mix av massor med trevligt folk. Och vi satt ute i deras lummiga trädgård till sent på natten.

Ett av ämnena som diskuterades var bl a Lund versus Malmö. För 20 år sedan var det Lund som gällde. Det var här allt hände på musik- och nöjesfronten, med en kul blandning av människor och Malmö var bara en tråkig industristad utan charm. Idag är förhållandena de motsatta.

En av gästerna berättade en kul historia om en av affärerna kring Möllevångstorget i Malmö. De flesta ägs av invandrare – och det finns en hel del intressanta skyltar i fönstren. På en skylt stod det så här: ”Telefonkort – ring för 100 kr, betala 80.” Hon gick in i affären och frågade hur det kunde fungera – och innehavaren svarade: ”Do forrstårr – vi arr inte mäd i momsen”. Även hustrun revisorn skrattade gott.

PS. Sa jag att Amanda Jenssens nya skiva är chockerande bra? Vem kunde ana att en 19 årig f d idol-tjej från Lund kan sitta på så mycket pop- och rockreferenser från Leonard Cohen, Elvis, Johnny Cash, Janis Joplin osv. Strålande. Och hon sjunger rent också. Antingen är förhållandena i studion mer gynnsamma än i Idol, eller så har man en bra auto-pitch vid inspelningen. Men bra är det. Hennes röst raspar, smeker och skriker, och jag instämmer i Jan Gradvall på DI som ger plattan 5 stjärnor. 90 kr på Itunes. DS

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.