Hur svårt kan det va?

Vattenfall, som är statens bolag, struntar i sitt uppdrag att ställa om till förnyelsebar energi. Förra året investerade bolaget tre miljarder i svensk kärnkraft och drygt fyra miljarder i framför allt kolkraft, och bara en miljard i förnyelsebar energi.

Den gamla regeringens krav att man skulle producera 5 TWh år 2010 når man inte. I så fall skulle man behöva fyrdubbla vindkraftsproduktionen på två år. Den borgerliga regeringen har skärpt kraven och säger att man skall producera 10 TWh till 2016. Ett krav som också företagets styrelse klubbat. I fjol producerade man 1.35 TWh vindkraftsel, 0.8 % av Vattenfalls totala elproduktion.

Gröntvättaren Lars Josefsson sköter inte sitt jobb. I andra typer av företag hade han fått sparken – och det borde vara dags även här. Man kan inte prata sig till förnyelsebar energi med fina annonser och föredrag. Det gäller att leverera också. Hur svårt kan det va? Ge honom foten!

Och oljepriset ligger nu över 125 dollar fatet. Men samtidigt fortsätter analytiker att säga att man tror att priset skall stiga till 150-200 dollar fatet inom 2 år. Men man behöver väl inte vara anlytiker på Deutsche Bank eller Goldman Sachs för att se att vi kommer att spränga 200 dollars-nivån redan i år. Hur svårt kan det va?

För oss som gör kalkyler över framtida transporter innebär det problem. Vilket oljepris skall vi räkna med? I många utredningar använder man oljepris på 70 dollar fatet, ett pris som passerades för mer än ett år sedan. Och det får definitivt betydelse, och ger fördelar för biltrafiken genetemot satsningar på tågtrafik.

Naturvårdsverket presenterar en undersökning som visar att en tredjedel av svenskarna inte bryr sig om klimatdiskussionen. Förmodligen finns Lars Josefsson i den gruppen…

Länkar:
DN om Vattenfall
Oljan
DN om Naturvårdsverkest undersökning
Naturvårdsverkets undersökning

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.