The party is over

Vi firade Valborg i Höllviken hos goda vänner. Bålet var ganska litet, och kören sådär (fast förra året vi var där spelade man en CD-skiva, så detta var ett lyft).

Precis som för ett år sedan skall jag idag vara sur gubbe: Valborgsfacit i Lund: En 23-årig kvinna krossades under en buss och dog. En kille somnade på järnvägen och X2000 lyckades som av ett mirakel stanna. Stadsparken invaderades av 15.000 studenter som inte plockade upp något av alla engångsgrillar, starkölsburkar etc, och av de 10-tals soffor som de köpt på Erikshjälpen etc.

Två aspackade Stockholmskillar som varit i Lunds stadspark och firat, knuffade varandra på promenaden genom Lunds city, och den ene råkade då knuffa till en 23-åriga kvinna ut framför en buss, och kvinnan krossades till döds.

Parkförvaltningen har jobbat i dagar före Valborg med att sätta stora träburar över planteringarna, och över hundra handbollsungdomar plockade skräp under dagen. Ändå såg det som vanligt ut som fan, trots flera containrar där man kunde slänga sitt skräp.

Lunds Valborgsfirande håller på att bli en festivalliknande sammankomst, fast utan styrning. Men ingen tar betalt, och ingen håller ordning. Istället ordnar kommunen med så att någon annan plockar upp skiten, och man lägger ca 300.000 på detta.

Som skattebetalare i Lund är jag inte ett skit intresserad av att betala till detta. Jag tycker det är enormt kul att studenterna finns i Lund. De är viktiga för staden. Jag tycker att man som student skall få fira och festa.

Men, som stadsbyggnads- och miljömänniska, tycker jag att det måste finnas en respekt för vår gemensamma stad och natur som man gemensamt måste vårda. Nästa år tycker jag man skall lägga 200.000 på poliser som lär studenterna att själv att med skräpet, och sluta svina ner. Varför skall nån annan fixa det? Väx upp!

Eller ännu bättre – sätt upp ett staket runt parken och ta betalt. Fast nej jag tycker inte man skall kunna svina ner och sen betala för att nån annan plockar upp.

Flera av kommentatorerna till artikeln som ligger på Sydsvenskans webb-upplaga tycker att det är billigt för att 15.000 skall ha trevligt. Men vad fan – måste man vara aspackad och slänga skiten där man sitter för att ha kul? Är firandet verkligen värt detta facit – en död kvinna, en spårsovare och tonvis med skit i Stadsparken?

Länkar:
Sydsvenskan om skiten i Stadsparken
Artikel i Sydsvenskan om hur man löser problemet (tillgad 2 maj)
Bilder från stadsparken

Om spårsovaren
Den tragiska bussolyckan
Bussolyckan del 2

7 kommentarer
 1. schmut
  schmut says:

  det är ju inte ens som en festival där man måste ha någon slags ordning eftersom man bor mitt i allt, utan här är det bara att strö skräp runt kring sig medans frivilliga plockar upp under tiden.
  jag kan förstå att man vill rensa under tiden som allt pågår, men samtidigt ger det ju också en hint om att det är fritt fram att göra vad som.

  något som slagit mig (varenda år) är att under ett fåtal dagar (valborg & studenten) är det helt okej att vara ett berusat avskum på gatorna utan några konsekvenser. det finns ju ett skäl till varför många Lundabor undviker innerstan desa dagarna och det har ju inte bara att göra med trängseln…

  Svara
 2. Olof
  Olof says:

  ”Men vad fan – måste man vara aspackad och slänga skiten där man sitter för att ha kul? Är firandet verkligen värt detta facit – en död kvinna, en spårsovare och tonvis med skit i Stadsparken?”

  En död kvinna och en spårsovare har ingen relevans till dina argument om att studenterna i Lund strör skräp omkring sig.

  Stängsla in parken och gör den till en temporär festivalyta, likväl kommer incidenter som tidigare hänt att hända.

  För att bli av med tragiska olyckor bör andra åtgärder tas, någonting din krönika inte tar upp

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Visst finns en koppling mellan den allt mer omfattande oorganiserade ”festivalen”, (vilket ger all skit) och allt fler, allt mer packade studenter och andra, som gjorde att olyckan kunde inträffa?

  Svara
 4. studentochskattebetalare
  studentochskattebetalare says:

  Du har rätt i att man borde plocka upp efter sig.
  Men jösses, vad trött man blir. Ni klarar er undan billigt resten av året, men när studenterna lför en gångs skull (jmf exvis gröningen i hbg) super till på offentlig plats och kostar en rejäl klumpsumma, då brakar fan lös. Då ska det kastas ren dynga på allt och alla. 17000 pers i Lund gav 300.000 städnota + kanske 100.000 i extra poliskostnader etc. Skånederby i Helsingborg (hif-mff) nota: polisen 500.000*, och då ska vi inte tala om kommunens kostnader då hela centrum var ett otryggt slagfält i en helt annan bemärkelse än valborg i Lund. När ska det sjunka in att ni, med skånska mått, lever i en bubbla med minimala sociala problem? Kom ut ur sossegrottan, människa. Men ni lyckas säkert förbjuda det hela. Ding-dong, häxan är död!
  *exklusive kostnaderna för att utreda alla fall av misshandel, rättegångskostnader, fylleristerna etc.

  Svara
 5. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Vadå billigt – du menar att studenterna inte fyller stadsparken med skit varje helg – och att vi borde vara glada över det?

  Du har rätt att Lund inte har alla de problem med integration etc som t ex Malnö och Landskrona har. Men att det skulle rättfärdiga ett extremt omoget beteende hos de studenter som vi skall anställa nåt år senare förstår jag inte.

  Att fotbolshuliganer kostar pengar är ju lika illa det.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.