Boris är cyklist

London har fått en ny borgmästare. Och varför bryr jag mej? För att London är stort som Sverige, och vart London går har stor betydelse som symbol för stora delar av världens städer. Inom mitt intresseområde trafik och städer har den förre borgmästaren Ken Livingstones mod att införa trängselavgifterna varit mycket väsentligt t ex för att Stockholm lyckades med sitt införande, och för att New York nu skall prova (vilket vi skall jobba med).

Och två konferenser, som jag har mina fingrar i, har borgmästaren i London som talare. Den första är ECOMM i London 3-5 juni, den 12:e årliga europeiska konferensen om Mobility Management, styrning av rörligheten genom beteendeförändringar (var förra året var i Lund). Där skall borgmästaren inviga – och jag tror att de lokala arrangörerna hoppats att Ken Livingstone skulle ha fått prata om trängselavgifterna, och de omfattande satsningar på kollektivtrafik och Mobility Mangement som han initierat. Nu blir det toryledamoten Boris Johnson istället, och kanske mer om cyklar.

Den andra konferensen är en spännande kollektivtrafikkonferens i Stockholm i september, arrangerad av tidskriften Trafikforum, och där jag tror att Ken Livingstone trots allt blir den som kommer.

Så frågan är då – vilka blir förändringarna när röde Ken ersätts av en ganska kontroversiell konservativ politiker? Boris har lovat en hel del i valkampanjen: han vill återinföra Routemastern – den klassiska Londonbussen – i en ny miljövänlig form. Vidare skall han införa metalldetektorer vid alla stationer – och övervakningskameror på alla bussar.

Som hängiven cyklist vill Boris förbättra för denna grupp, och införa ett cykeluthyrningssystem. Han vill ha en renare stad utan graffitti, och han vill plantera 10.000 nya träd i London.

När det gäller trängselavgifterna som LIvingstone framgångsrikt införde och utvecklade vill han ta bort den föreslagna höga kostnaden för så kallade Chelsea traktorer, dvs bensinslukande SUV:ar, som Livingstone bestämt till £25.

Skall bli intressant att följa utvecklingen i min favoritstad London.

Länkar:
DN om Boris
Guardian om Boris
Boris London – enl Guardians Michael White

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.