Vi lever i en period när vår planet står och väger

Idag har det startats ett nytt nätverk för att få nåt att hända inom klimatområdet, Klimataktion.nu. Och 56 forskare och debattörer skriver i Aftonbladet en debattartikel som är nästan samma som föreningens manifest. Handla nu” säger man och då menar man inte konsumtion. Vi lever i en period när vår planet står och väger – är budksapet och vi måste agera nu. Inga nyheter alltså – men allt mer angeläget.

Kraven som presenteras i artikeln är:

1. Upprätta heltäckande klimatbudgetar för att minska utsläppen.
2. Utveckla ett transportsystem utan klimatpåverkan.
3. Driv på för ett långsiktigt, bindande och rättvist klimatavtal.

Och som så ofta på webbsidor finns det möjlighet att rösta om debattörerna har rätt, och om de tre kraven är rimliga. Och av de 3125 personer som har röstat just nu (22.45) så har 55% sagt nej! Mycket förvånande och oroande. Det som sägs i artikeln borde ju inte vara provocerande.

Länk:

Debattartikeln i Aftonbladet

4 kommentarer
 1. Robert Klingvall
  Robert Klingvall says:

  Det är inte lätt att ändra människors beteende. Inte ens ledande personer inom debatten kan föregå med gott exempel. På nåt sätt känns det för mig fel att Al Gore flyger privatplan, även om han köper utsläppsrätter för det.

  Själv skall jag till Borås och hämta bil i helgen bara för att slippa vänta i en timme på bussen efter vissa nattpass. Det är svårt att leva som man lär.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Nej, det är inte lätt att andra beteende. Men man vet att just yttre hot av olika slag faktiskt kan göra det. Probelemt ligger kanske i att man fortfarande inte uppfattar detta hot. Och att det handlar om ”tragedy of the commons” och ”prisoners dilemma”.

  Sen tror jag att nyttan med Al Gores flygresor vida överstiger utsläppen 1000 ggr om.

  Svara
 3. Gubben
  Gubben says:

  Kan ingen få stopp på alla dessa tokerier? Gör något som får EFFEKT på koldioxidutsläppen istället för arr jaga mygg i den här lilla ankdammen vi kallar Sverige…

  Svara
 4. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  JAg vet inte vad Ernst har att säga om detta. Men enda rimla sättet att betrakta koldioxidutsläppen är per person. Och då ligger Sverige på ca 7 ton/person och år. Kina ligger på ca 2 ton/person och år. och långsiktigt är det kanske dit alla måste.

  Alltså: även vi måste agera. FAst du kan säkert skriva nåt klämmigt på din blogg om det!

  FAst jag tycker det är värt större allvar än så!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.