Flygmaten i Umeå

Mat på flyg är lite speciellt. På den tiden jag flög ganska mycket, och innan lågprisflygets dagar, hamnade man till och från i business class. Och där kunde maten ibland var ganska trevlig. Ganska god, snyggt upplagd på små porslinsfat, tygservetter etc.

Nu har flygmat fått en ny innebörd. Maten till hemtjänsten i Umeå lagas i Lidköping! och flygs till Umeå. Detta för att EU:s upphandlingsregler inte tillåter något annat, enligt de ansvariga. Radioprogrammet Kaliber har gjort en genomgång av hur maten i hemstjänsten i Sveriges kommuner lagas. Det visar sig att i var tionde kommun transporteras maten 20 mil eller mer.

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund menar att det inte alls behöver vara dåligt ur miljösynvinkel. Om inte maten transporterats med flyg till Uneå, skulle ändå de flesta råvaror transporteras till Umeå, och då är det inte alls säkert att det blir sämre, menar han på sin blogg. Holmlund är en tuff politiker av den gamla stammen – van vid att få rätt – men i det här fallet tror jag att han har fel.

Han kan ha rätt i att livscykelanalyser inte alltid ger det utfall man väntar sig, när alla delar i produktion, transport osv tas med. Men jag tillåter mej satsa en 18 cl flaska bra flygrödvin på att maten skulle kunna lagas med mindre totala utsläpp i Umeå.

Jag är fullt övertygad om att i ett hållbart samhälle transporterar vi inte maten till våra gamla 100 mil. Och defintivt inte med flyg.

PS. Nån som vill köpa den här bloggen för 50 922 kr? Det är den nämligen värd enligt Bloggvärdeskalkylatorn på bloggvarde.se. DS

Länkar:
SvD om flygmaten
Expressen om flygmaten
Lennart Holmlunds blogg

Kaliber
Bloggvärde

3 kommentarer
  1. Bengt Gustafsson
    Bengt Gustafsson says:

    Det är inte bara norrlandspolitiker som gömmer sig bakom att en obefintlig livscykelanalys som ”kanske ger oväntat resultat”. Det kan hända den bäste, eller hur?

    51 000 för din blogg, då måste jag ju betala över 45 000 emellan. Kan det vara värt det?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.