Blir framtidens resande en revolution?

Igår diskuterade vi hur mycket hur mycket vi kommer att resa i framtiden. Det var Mats och Andreas från Skånetrafiken, och så Joel och jag från Trivector. Det handlar om hur mycket man tror att tågtrafiken kommer att öka de närmaste 30 åren. Och det beror naturligtvis bl a på hur mycket vi kommer att resa överhuvudtaget. Och det har aldrig varit svårare än nu att prognosticera tycker jag. Det finns stora osäkerheter på grund av de processer med kraftigt stigande bränslepriser, klimatdiskussioner etc som gör att vi just nu står en i en brytningspunkt.
Med hjälp av lite statistik från SIKA och SCB räknade vi fram siffror på hur resandet har utvecklats sen 1990, dvs hur mycket en person reser på ett år:

Man kan konstatera att under 1990-talet ökade vi i princip inte vårt resande alls. Den sträcka vi i medeltal reste var ca 1300 mil/år under hela perioden. Men från 1998-2006 har resandet ökat med 0,8 % per år. Slår man ut det över hela perioden 1990-2006 blir ökningen 0,4 % per år.

Under 1990-talet hade vi lågkonjuktur, och under 2000-talet har vi haft högkonjuktur. Och dessutom har politikerna pratat om regionförstoring.

Björn, som räknade fram siffrorna, bad mig påpeka att siffrorna gäller inrikes resor. Så här säger han: ”Vårt utrikes transportarbete växer snabbare och ger också en större total volym än de redovisade 1300 mil/år. Ska man tro t ex Åkermans scenarier så kommer det fortsätta i den riktningen och kanske får vi en förskjutning för transporter precis som för industrin. Dvs, att vi minskar/bromsar vårt inrikes transportarbete /(”produktion”) genom att vi flyttar resandet /(”produktionen”) utomlands. Och totalt sett växer kanske då vår konsumtion av transporter och därmed också utsläppen….”

Hur blir det då i framtiden? Gissningvis kommer inte resandet att fortsätta öka 0,8 % per år. Idag var oljepriset upp i 134 dollar/fat och rapporterna om en inbromsning i ekonomin kommer allt tätare.

Och jag tror att det kommer att påverka utrikesresorna också. Men det kan bli som Björn säger – vi sparar in på inrikesresorna för att kunna göra semesterresan.

Och kommer vi att kunna öka reshastigheten i våra system ytterligare, eller är vi beredda att lägga mer tid på att resa? I medeltal reser vi ungefär lika många minuter/dag nu som för hundra år sedan – ca 80 min. Men det skiljer ganska mycket mellan olika regioner – i Stockholm handlar det om över 90 min/dag.

Min gissning är att vi kommer att se mindre ökningar av resandet än de senaste 20 åren. Och då kommer vi inte att behöva alla förbifarter och kapacitetsökningar som vi nu diskuterar.

PS I går kväll tittade jag på filmen ”Across the universe”. Jag lyckades missa den på bio förra månaden. Och den släpps inte på DVD i Sverige förrän 2 juli. Så jag beställde den på Amazon UK och den kom efter ett par dagar.

För er som inte vet så handlar det om en musikalfilm, byggd på Beatles-låtar. En ganska enkelt uppbyggd story om 60-talet, där låtarna för historien framåt. Ungefär som i Hair (kanon) eller Moulin Rouge (kass).

Jag älskar Beatles, jag gillar musikaler (för 20 år sen var jag freak på dem och kollade in massor i London), och den här filmen är fantastiskt bra. Filmen handlar om varvsarbetaren Jude i Liverpool som åker till USA för att hitta sin pappa. Bosätter sig i ett kollektiv med sångerskan Sadie och den lesbiska Prudence. Träffar Lucy som är engagerad aktivist mot Vietnamkriget. Det vimlar av referenser till Beatlemania som ni förstår. Huvudrollsinnehavarna sjunger fantastiskt. Kolla in klippet med Revolution nedan. När klippet rullat färdigt kommer det upp fler låtar från filmen, de är alla kanon.

Filmen innehåller ett 30-tal Beatleslåtar, de flesta mycket kända, men några mer okända. Många av scenerna är helt underbara shownummer – andra för handlingen framåt som i Revolution ovan. Låtarna är mycket bra arrangerade av T Bone Burnett och tål att lyssnas på separat – de rullar i min iPod. Förutom de (för mig) okända men strålande sångarna Jim Sturgess som Jude i klippet, och Evan Rachel Wood som Lucy, medverkar även stjärnor som Bono, Joe Cocker och Eddie Izzard. Se den ! DS

4 kommentarer
  1. David
    David says:

    Har Traffic kvar den där reklampelaren om att vi ska tänka i regionförstoringstermer, som jag ändå inte tror det var så länge sen ni tog fram? Kanske dags att skrota den? (Oj, återvinna menar jag :-) )

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.