Vatten, vatten bara vanligt vatten

HUI, Handelns utredningsinstitut, har på uppdrag av Sveriges Bryggerier analyserat det buteljerade vattnets klimatpåverkan. Bryggerierna har tydligen blivit lite skakade eftersom flaskvatten minskade sin försäljningsvolym med 2% förra året, efter att ha ökat år för år sen 1992.

Detta har gjort att bryggerierna låtit HUI att göra en undersökning som skall visa att flaskvatten inte är något stort problem ur klimatsynvinkel.

Fast allt beror på vilket perspektiv man har: vanligt kranvatten har i princip inga koldioxidutsläpp, flaskvatten ger enligt HUI 0,8 kg/liter. En oändlig skillnad!

Fast när jag tittar i de rapporter HUI har som källor har jag svårt att hitta just denna siffra. I HUI:s rapport gör man stort nummer av att jämföra med en massa andra livsmedel som ger betydligt större utsläpp. Men huvudpoängen som jag ser det är ju naturligtvis att vatten är det enda livsmedel, vad jag vet, som man kan få direkt ur kranen hemma. Det går helt enkelt inte att jämföra med oxfilé eller apelsinjuice.

I Konsumentföreningen Stockholms rapport, som också anges som källa, säger man att flaskvattenet 2006 gav upphov till lika mycket koldioxidutsläpp som:

  • ca 8 500 oljeeldade villor
  • ca 5 500 svenskar
  • ca 12 500 bilar släpper ut
  • ca 4 500 varv runt jorden med bil

Så allt beror på hur man ser det!

Så visst måste vi bli smartare när vi väljer livsmedel rakt över – minska på kött osv. Men det betyder ju inte att vi måste bära hem det som finns i kranen.

Och snälla HUI, publicera inte sån här skit om ni skall vara trovärdiga. Tänk på att vi på Trivector samarbetar med er ibland!

Länkar:
DN om rapporten
SVD om rapporten

HUI:s rapport
Konsumentföreningen Stockholms rapport
Konsumentföreningen Stockholm om vattnet

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.