Bara vanligt vatten

Spanien har ont om vatten, det var ju blandannat temat för världsutställningen vi besökte. Överallt ser man uppmaningar om att spara på vattnet – men det verkar inte fungera säskilt bra. Varje morgon på vår ”powerwalk” ser man hur man spolar trottoarerna med vatten, duschen på vårt hotellrum saknar handdusch så det går åtr bertydligt mer vatten än nödvändigt för att skölja av sig schampot etc.

Vi testade för första gången ”all inclusive” de här sol-och-bad-dagarna. Och allt ingår – mat, dryck etc. Maten är väldigt bra och spansk – på lunchbuffén fanns paella, tortilla, kanin, fisk, kött och massor med grönsaker. Allt man kan tänka sig och mycket mer därtill. Efterrättsbuffén är gigantisk.

Men det som stör mig är att många tar stora mängder som man sen inte äter upp. Eftersom det ingår så bryr man sig inte. Och det kastas stora mängder mat som producerats, och som blandannat krävt stora mängder vatten.

Här finns mycket, mycket att göra på hållbarhetsfronten – alla kategorier.

När resten av familjen njuter av sol och bad (jo jag solar och badar också – men sitter gärna i skuggan en del) brukar jag hinna med många böcker. Jag har med mig 4 romaner, men hittills varit mycket fördjupad i en mycket bra sprillans ny bok jag hittade på Kastrup: ZOOM: The Global Race to Fuel the Car of the Future, av Vijay Vaitheeswaran och Iain Carson, journalister på The Economist.

Den absolut bästa genomgång av olje- och bilindustrins tillkortakommanden som jag läst – och det börjar bli många. Och hur framtiden skulle kunna se ut – och den stavas enligt författarna kanske på sikt vatten – dvs vatten som med hydrolys sönderdelas till vätgas (och syre) som sedan driver bilar och då blir till vatten igen. Fast på vägen dit behövs alla de alternativ som vi ser idag.

Jag lovar ett långt och genomarbetat inlägg om bilens möjliga framtid inom kort – blandannat baserat på denna bok. Men det är just nå så varmt i hotellfoajén där det trådlösa nätverket (gratis) fungerar så jag orkar inte justr nu.

2 kommentarer
 1. C20
  C20 says:

  Det finns ju en hel del onödigt slöseri som inte är till någon som helst nytta.

  Man hör mycket snackas om att man ska göra massa besparingar som gör livet obekvämare (t ex beskatta transporter så mycket att man tjänar på att köpa en sak här svindyrt, istället för att beställa den från USA)
  – men det sägs ingenting om det riktiga onödiga slöseriet.

  Man kan ju knappast säga att man lever ett bättre liv av att slänga massa mat och t ex många gods-transporter tar onödiga omvägar.

  Vad det gäller vattnet så är det dricksvattnet som är en bristvara och då spelar det inte så stor roll om dom spolar gatorna, eftersom Spanien har så dåligt kranvatten att det iallafall inte kan drickas.

  Om dom använder vatten från dricksvatten-reservoarer och pumpar ut i sitt förorenade vattenledningssystem så borde det ju snarare vara det som är problemet. Havsvatten kan ju knappast vara en bristvara, men det går ioförsej går åt energi om dom ska avsalta vattnet – detta borde dock kunna göras med solenergi.

  Handduschar är ju förresten troligen fler som gillar än väggmonterade, så det skulle ju vara ett bra sätt att spara.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Visst, slöseri, som att slänga mat som producerats och transporteras.

  Nja, allt vatten, oavsett dricksvatten eller ej, skall ju hämtas och transporteras etc. Så det är viktigt att spara oavsett dirkcsvatten eller ej.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.