Bazarer och världens modernaste land

Snabbtåget AVE 3073 gör just nu 295 km/h på väg från Zaragoza till Barcelona Sants. Där skall vi hyra en bil och köra till Platja d´Aro för några dagars sol och bad.

Världsutställningen EXPO 2008 var mycket sevärd och intressant. Spektakulära byggnader, bl a en överbyggd bro av Zaha Hadid, välgjorda intressanta temautställningar om hållbarhet och 200 landsutställningar. Vi tillbringade en kväll och en hel dag på utställningen och hann naturligtvis inte med allt, men tillräckligt för vad man kan ta till sig. Särskilt om det är mer än 35 grader varmt…..

På olika sätt försöker man minska solens hetta – det sprutar vattenånga mellan prickarna

Naturligtvis var inte allt bra, men det övervägande intrycket är mycket positivt. Och om man besöker Spanien före den 14 september så kan jag varmt rekommendera ett besök.

Världsutställningarna äger numera rum vartannat år, och alla länder är inte med. Av de stora länderna saknades t ex USA och inget av de nordiska länderna mer än Sverige var med. Men mer än 200 länder var alltså på plats – och det räcker långt.

Dessa landsutställningar var allt ifrån enkla turistutställningar med traditionella utställningsskärmar, över inspirerande och vackra till tekniskt avancerade. Utanför en del var det timslånga köer – och som det tycktes ofta rent slumpmässigt. Vi köade säkert 45 min utanför Egypten och den var inte särskilt kul. Här är några favoriter av de vi såg:

Karibien – som bland annat innehöll en mycket avancerad multimediaupplevelse av hur vädret skiftar på dessa öar. Det regnade och blåste och man fick intrycket av hur dessa oväder kan te sig (ungefär som i sista delen i Stieg Larsson trilogin när Lisbeth Salander flytt till någon karibisk ö) fast här var allt uppbyggt på en berättelse av nobelpristagaren Derek Wallcott.

Jemen – egentligen bara en jättebazar där man kunde pruta på riktigt. Och män i vita nattskjortor som dansade med böjda knivar.

Jemens bazar med äkta prutmöjligheter

Korea – tekniskt avancerad med multimediapresentationer kring vatten.

Tunisien , Malaysia och Turkiet hade väldigt vackra turistiska upplevelseutställningar som verkligen gav en känsla av landet.

Och så Sverige då. Världens modernaste land med skandinaviskt designad utställningshall. Mycket snyggt, pedagogiskt skryt om hur jämlika och hållbara vi är i Sverige. En av den svenska personalen berättade att Sverige först i april bestämt sig föra att vara med. Och att utställningen var finansierad av företagssponsring. Jag såg ingen annan utställning som verkade vara det.

Sverige definierat av sina företag – med verklig eller krystad miljö- och hållbarhetsinriktning. Där fanns Volvos vita plug-in-hybrid-prototyp på C30:an, IKEA:s möbler, och lakan av icke-bomull (bomull kräver enorma mängder vatten), Holmens papper, Scania, osv, men också ett par riktiga cleantech-företag som GPV (Gällivare PhotoVoltaic) som gör solceller och Climatewell – smarta energisnåla luftkonditioneringsanläggningar som håller på att bygga sig en jättemarknad i Spanien.

Sveriges utställning var helt klart den vi såg med snyggast design och ett bra lättillgängligt innehåll med smart inbyggd reklam – som faktiskt inte störde.

Volvo visade sina avancerade miljöbilar – dvs en bil som inte finns

Den tekniskt mest avancerade utställningen svarade det spanska multiföretaget (energi, transport, infrastruktur) Acciona för. Inne i ett kanske 200 kvadratmeter stort rum projicerades vatten över hela golvet – och väggarna. Projektorerna satt så tätt i taket att man knappt märkte sin egen skugga. Det fantastiska var att ”vattnet” på golvet ”plaskade” och ”stänkte” när man gick på det. Jag tror att golvet var tryckkänsligt och att våra steg och stampande gick till en dator som fixade stänket och plasket. Oerhört fascinerande. Plötsligt byttes allt till ett fantasiprogram där färg stänkte från taket. När man stampade på färgfläckarna ”stänkte” de. Småbarnen sprang omkring och hoppade och skuttade och älskade det hela. Allt ihop imponerande och underbart

Accionas fantastiska dataanimerade rum där vattnet stänkte under våra fötter

Sen var det många mycket avancerade och påkostade större utställningar om vatten och hållbarhet. Mycket är sådant som jag som arbetar mycket med hållbarhetsfrågor känner till, som att det går åt 16000 liter vatten för att få fram 1 kg oxkött. Visste du att det går åt 10 liter för att göra 1 (ett) A4-papper?

I förrgår kväll såg vi utställningens stora spektakulära multimediaprsentationen kring hållbarhet. Ett jätte-isberg som låg i floden Ebro användes för detta. Det började med att pingvinerna som suttit på det dök när isberget började kalva. Det delade sig och sen projicerades bilder av vårt ohållbara liv på det, en jättejordglob snurrade, ett huvud med stirrande ögon tittade på oss förmanande osv. Ett suggestivt 21 minuter långt konstverk.

I går kväll lämnade vi utställningen och gick på Zaragozas vackra torg – där flera flera vackra fontäner fortsatte vattentemat.

Hustru och dotter i en av fontänerna på Zaragozas torg – kl är 23.30 och det är 30 grader varmt

Tåget svajar inte alls lika mycket idag. Är tåget bättre, eller är spåret österut mer jämnt?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.