Visst bli oljan dyrare igen – och det är bra

Gunnar Lindstedt, Veckans Affärers oljeexpert, som också skrivit den utmärkta (om än ett par år gamla) boken ”Olja”, skriver idag att det ”låga” oljepriset vi ser just nu är temporärt. Hans huvudargument är att vi just nu ser en minskad efterfrågan på grund av det höga priset – men att den långsiktiga trenden är ökad efterfrågan från länder som Indien, Kina och Brasilien, och att man därmed kan räkna med höga priser framöver.

Han fick strax mothugg av Veckans Affärers makroekonom Pekka Kääntä, som underkänner Lindstedst resonemang. Han menar att priset kommer att närma sig produktionspriset, som idag ligger på 70-80 dollar fatet (min anm). Dagens höga pris beror endast på spekulation.

Min bedömning är att det är Lindstedt som har rätt. Oljepriset består av olika delar: produktionskostnader (70-80 dollar fatet idag), tillgång/efterfrågansfundamenta (cyklicitet, räntenivåer, etc ca 10-20 dollar fatet), en riskpremie (på grund av osäkerhet med krig, orkaner etc ca 20 dollar fatet) och slutligen den delen som den långsiktiga bristen på olja (på grund av att vi bara har en jord). Den sista delen ger en slags värdeprissättning av oljan, som många bedömare idag gör att priset redan nu borde ligga på 150-200 dollar fatet, med tanke på hur efterfrågeökningen och tillgång ser ut.

I det läget får OPEC som de vill, att oljan skall värderas till det värde den borde ha för västvärlden – notera också att Osama Bin Laden sagt att rätt oljepris är 144 dollar fatet. För många år sedan anklagade han USA för världshistoriens största stöld, för att man genom sin militära närvaro i Saudi höll priset nere. Frågan är om det är den militära närvaron, eller Roosevelts gamla avtal (se blogginlägg 6 augusti), som förnyades av Reagan bland andra, som är drivkraften?

Både Gunnar och Pekka ser lika sura och självsäkra ut på sina bild-bylines. Men Gunnar har mest på fötterna. För mej är det ständigt förvånande att ekonomer har så svårt att ta till sig enkla fakta som att oljan är en ändlig resurs – och att efterfrågan är ständigt ökande – och att detta leder till högre priser – allt annat är önsketänkande.

För den som vill läsa mer kan jag rekommendera en utmärkt sprillans ny rapport (Tack PO för tipset): ”Oil turbulence in the next decade – an essay on high oil pricies in the supply-constrained world.” från det holändska fristående energiinstitutet Clingendael International Energy Programme. Och boken jag rekommenderat tidigare: ”Zoom – the global race to fuel the car of the future.” Båda är alldeles nya och innehåller uppdaterad fakta kring olja och framtidens bränslen.

Länkar:
Gunnar Lindstedt i VA
Pekka Kääntä i VA
Oil turbulence in the next decade<

1 kommentar
  1. Erik
    Erik says:

    Intressant rapport. Allting går väldigt snabbt just nu. Hela globaliseringen kan kollapsa inom några år. Ganska srämmande om man tänker efter egentligen. Folk blir arbetslösa och konsumentprisindex skjuter i höjden. I rapporten pratar man om toppar upp till $200/bbl redan under 2009. Det är ju nivåer som man menar skulle få hela flygindustrin att kollapsa. Någon som vet vad $200 skulle ge för bensinpris i Sverige? När vi var uppe i $147 i sommras steg den till över 14 kr.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.