Att anpassa sig eller dö

I mina föredrag har jag under det senaste året ofta börjat med en bild där det står: ”Klimatförändringarnas betydelse för samhällsbyggnadsprocessen”. Det är en titel på en konferens förra året – och sådana har det varit ganska många. Jag brukar då säga att jag skulle önskat mig många fler konferenser som istället hetat (så byter orden plats i min powerpoint): ”Samhällsbyggnadsprocessens betydelse för klimatförändringarna”. För det är där jag tycker borde börja.

I numret av The Economist finns en artikel med rubriken ”Adapt or die”. Artikeln handlar om att vi nu ser så snabba förändringar i klimatet att vi redan måste börja anpassa oss – samtidigt som vi försöker minska påverkan på klimatet. Manish Bapna, på World Resources Institute i Washington säger att: ”it is already too late to avert dangerous consequencies, so we must learn to adopt”.

Klimatförändringarna drabbar två grupper speciellt hårt: de fattigaste fattiga och folk som bor på låglänta ögrupper. De flesta i dessa båda grupper är för fattiga för klara av problemen på egen hand. Kirk Smith, professor vid Berkely, kallar i artikeln det hela för en regressiv skatt: De fattigaste betalar för de rikas beteende…..

Det börjar komma allt mer initiativ för att hjälpa de fattigaste länderna med anpassning: Frankrike inför en flygskatt på mellan 1-20 Euro per flygsäte, som skall gå till HIV-bekämpning i Afrika. Och vid FN:s klimatmöte på Bali i december 2007 bestämdes att 2% av av det som företag i rika länder betalar för utsläppsrätter (antagligen CDM-rätter som vi hjälper våra kunder med t ex) skall kunna gå till anpassningsåtgärder, och inte bara till projekt som ger utsläppsminskningar.

Jag använder inte bilden längre….men jag tror samtidigt att det är viktigt att vi fortsätter att anstränga oss för att minska utsläppen, och inte väntar på att temperaturen skall stiga 3, 4 eller 5 grader.

2 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Tyvärr är vår samhällsbyggnad en fråga om individens logik kontra kollektivets idioti.

  För mig (rik svensk) är det bra att kunna flyga billigt och köra bil överallt. Det är också bra med subventionerad mat och billig el.

  För kollektivet (alla andra) är det fullständigt förödande och kommer att ändra förutsättnigarna för liv dramatiskt.

  Detta berör dock inte mig (rik svensk) eftersom jag kan valla in mitt hus och slipper betala dyr uppvärmning.

  Om man vill vara lite cynisk…

  //John Larsson

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.