Fifty fifty för eller emot fler köpcenter

Sydsvenskan har idag en stor artikel där jag kommenterar planerna på ett nytt externhandelscentrum i södra Lund, som jag skrev om i fredags. Det är intressant att läsa de kommentater som kommer. Vad jag kan se är det ca 50/50 för eller emot. Någon tycker att jag är yr i mössan. Det må så vara ibland – men här har jag bra på fötterna.

Fast jag säger bara det som forskningen visat i mer än 10 år (att externhandel genererar ny trafik och mer utsläpp), och det som vem som helst som läser affärstidningar borde upptäcka själv (att vi går mot en mycket djup lågkonjuktur, att bränslet blir dyrare vilket gör det dyrare att ta sig till köpcentra och dessutom lämnar mindre kvar till konsumtion). Och att vi redan har en överetablering av köpcentrum i sydvästskåne.

Jag får hela tiden en känsla av att vi är extremt fartblinda, och tror att de senaste 10 årens högkonjuktur, och girighet hos många aktörer, skall bestå i all evighet. Så här skriver Per Olof Lindsten i veckans nummer av Veckans affärer, under rubriken ”Sorry, svart september är inte över än” :

”Kanske vi de senaste veckorna har bevittnat kapitalismen och marknadsekonomin i dess mest utpräglade form gå samma öde till mötes som kommunismen de där höstdagarna 1989 när Berlinmuren knackades ner”.

Kanske är vi på väg mot en tillnyktring i ekonomin som då kan ge miljön en välbehövlig paus, vilket jag skrev om 3 september.

L änk:
Sydsvenskan

8 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Numera undviker jag alltid aktivt att titta på Sydsvenskans kommentarsfält, särskilt vid klimatrelaterade nyheter. Det gör mig bara uppgiven. Jag tror och hoppas verkligen att de som tar sig tid att skriva där inte är ett representativt urval för sydsvenskar i allmänhet. Så man kan ju alltid hoppas att emot-sidan har majoritet i det stora hela.

  Kanske kan det börja bli dags med en varningstext vid stora köpcentrum, likt de som finns på ciggarettpaket ;). Själv använder jag mig av Voltairine de Cleyres uppmaning och yttrar följande mantra vid onödig konsumtion och bilåkande: ”Jag älskar fåtöljer mer än fria människor, och jag strävar efter dem för jag väljer det, inte för att omständigheterna tvingar mig! Världen avgudar fåtöljer, och jag vill också avguda fåtöljer!” (det var Liv Stömquist i boken Einsteins fru som uppmärksammade mig på dessa kloka ord)

  Keep up the good work.

  /Kristofer

  Svara
 2. Julia
  Julia says:

  I morse läste jag den aktuella artikeln och jag blev också mycket upprörd, och det var framförallt för att centrumchefen säger

  ”jag förstår dem som inte vill handla i Lunds centrum. Det är svårt att ta sig fram och hitta parkering. Vi är mer lättillgängliga”

  Tillgängliga ur ett enda perspektiv ja, bilperspektivet.

  En annan sak som verkar lite korkat med idén. När man nu byggt bort de köer som fanns på E22:an, hur ska man bygga bort de köer som shoppingcentret skulle alstra?

  Tack för en lärorik blogg!

  Svara
 3. John Larsson
  John Larsson says:

  Läser i Aftonbladet en intervju med ”vanliga” amerikanska familjer, som menar att miljöproblemen bara kan lösas om företagen tar större (ekonomiskt) ansvar.
  Bra så, men det vore enkelt att lasta näringslivet för allt.
  Största delen av miljöpåverkan (främst klimatpåverkan) kommer från privatpersoner och privat konsumtion. Det är där förändringen måste ske och det är nog därför det är så svårt. När politiker vågar säga det har vi kommit långt.
  Stora köpcentran i utkanterna av tätbebyggelsen är arketypen av det som är orsaken till den ökade miljöpåverkan från privat konsumtion.

  //John Larsson

  Svara
 4. Mats Améen
  Mats Améen says:

  Planerna på en ny stormarknad vid Råby är mot bättre vetande! Om kommunen godkänner denna etablering tycker jag att de ska skrota Lunda-MaTs och andra ambitiösa miljöprojekt – de är helt enkelt inte trovärdiga längre. Detta stärker mig i övertygelsen att det kommunala planmonopolet är omöjligt att kombinera med ett hållbart samhällsbyggande!

  Svara
 5. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  John Larsson, det krävs att privatpersoner OCH företag OCH stat/kommun gör sin del. T ex att kommunen inte bygger vägar till externa köpcentra, att företagen satsar på att serva bilfria kunder, och att konsumenterna väljer bort externa köpcentra.

  Svara
 6. Leif
  Leif says:

  Det är trist att se min uppväxtstad Lund som en gång var staden med rik centrum handel nu är på väg att få sitt andra stora köpcentrum. Men även om centrumhandeln minskat med Nova så har Lund fortfarande god centrumhandel. Men Lunds själ som liten storstad som du nämner går förlorad när man blir en av alla städer med stora köpcentra i ytterområdena.

  Jag har inte följt med debatten i Sydsvenskan men förstår jag det rätt är kommunpolitikerna positivt inställda i oroande utsträckning.

  Ska man lyckas se något positivt ur det så skulle det möjligen kunna vara att man i sydöstra Lund får gång/cykelavstånd till ett köpcentrum. Men gissningsvis är de effekterna av underordnad betydelse då de som skulle cykla från sydöstra lund till det nya bygget antagligen redan tar cykeln till sina inköp. Dessutom så tror jag inte jag får speciellt många mothugg om jag hävdar att gående/cyklande har en trevligare miljö i centrum än i ett shoppinglandskap planerat för biltrafik.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.