Långsiktigheten bor inte på börsen

På min dator på jobbet har jag DN:s skärmsläckare. Den visar hela tiden rubriker från DN.se. Igår drogs mitt öga dit av rubriker om att börsen tagit glädjeskutt med hela 8% ökning.

Jag har under de senaste månaderna funderat på den extrema kortsiktighet som tycks råda bland världens ekonomer. Som småbarn reagerar de på olika signaler i ekonomin. Ingen tycks se längre än näsan räcker.

När jag såg att DN:s samhällsekonom Johan Schück kl 11.00 skulle ha en chat kring läget i världsekonomin skickade jag följande fråga:

”Kan man överhuvudtaget ha något som helst förtoende för de ekonomer som idag får börsen att hoppa upp och ner på varenda besked i ena eller andra riktningen, 5 dollar ner för oljan – börsen går upp. Socialisering av banker i USA, börsen rusar på ett sätt som om allt bara handlar om läget just idag. Finns det ingen som funderar lite mer långsiktigt och ser hur recessionen sammanfaller med råvarukris och klimatförändringar?”

Så här svarade Johan Schück:

”Det är viktigt att inte fångas av dagshändelserna, utan också ha ett längre perspektiv. Men vi lever också i nuet, där det som sker är av stor betydelse för många människor. ”

Jaha. Men problemet är ju just detta att alla tycks hela tiden fångas av just dagshändelserna, och inte har ett längre perspektiv. När Schück svarar på detta sätt tycker jag mig se samma besvärjelse som när en kommun i sin översiktsplan alltid har fina formuleringar om hållbarhet, minskad biltrafik och miljöpåverkan, men sen undantagslöst fattar beslut som går i motsatt riktning.

The road to hell is paved with good intentions.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.