Paradox att oljan nu under 50 dollar fatet

Idag sjönk oljepriset till under 50 dollar fatet. Det är en snabb resa neråt från toppnoteringen 147 dollar fatet 14 juli i år. Den snabba prisjusteringen beror på en minskad efterfrågan på grund av finanskrisen/recessionen/lågkonjukturen (stryk det som ej önskas).

Det paradoxala är att det finns ekonomer som menar att det höga oljepriset i själva verket var en viktig utlösande faktor när finanskrisen började i USA. När villaägare i USA förorter fick betala 6 kr litern istället för 3 kr litern, fördubblades bensinnotan för att bilpendla till jobbet 6-7-8 mil bort. Detta gjorde att man fick problem att få pengarna att räcka för att betala räntorna på sina hus. Och så började krisen….samma kris som nu gör att oljepriset är lika lågt som 2005.

Priset är förmodligen ett korrekt marknadspris baserat på en kortsiktig bedömning av oljetillgång och efterfrågan. Men sett i ett något längre perspektiv (längre än näsan räcker) är priset helt tokigt. Att vi når peak oil snart, eller redan har gjort det, tycks allt fler forskare och energiexperter vara ense om.

Även IEA, i sin World Energy Outlook 2008, som jag skrev om för ett par dagar sedan, visar att vi nått, eller snart når, toppen av utvinningen för de oljefält vi känner till idag. Tricket de gör är att tro att vi skall hitta olja motsvarande sex nya Saudi Arabien fram till 2030. Med hänsyn till hur mycket olja man hittat under senare år verkar detta inte särskilt troligt.

De oljereserver som EIA grundar sina uppskattningar på är dessutom förmodligen betydligt överskattade, enligt många bedömare. Saudi och andra oljeländer har blåst upp sina siffror sedan mitten på 1980-talet. Om detta kan man läsa i en initierad artikel på Oil Drum, bloggen om oljesituationen. Artikeln är skriven av Phil Hart, som arbetat med oljeprospektering på Shell, och pekar på att vi istället för som IEA menar ha förbrukat 32% av möjlig tillgänglig olja, har vi förbrukat 45%, och är snart framme vid peak oil.

Det låga priset gör också att många projekt för att utvinna ny olja nu blir olönsamma. Detta medför i sin tur att reserverna blir ännu mindre den dag när konsumtionen i världen ökar igen.

Om några år när tillväxten i Kina och Indien sätter fart igen kommer oljekonsumtionen åter 2att öka. Och om vi då passerat oljetoppen kommer priserna att skjuta i höjden igen. Sommaren pris kanske blir golvet istället för taket i en sådan situation.

Därför borde priset ligga betydligt högre redan nu, om inte finansvärlden varit så kortsiktig.

Och vi borde också planera våra städer och vår trafik så att de klarar en situation med väsentligt högre oljepris.

Länkar:
Oil Drum-artikeln om oljereserna i WEO 2008
Veckans Affärer om det låga oljepriset
Interaktivt oljeprisdiagram från Guardian
Artikel om oljepriset från Guardian
New York Times om det låga oljepriset

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.