Sökes: Sex nya Saudiarabien

Idag kom den – EIA:s World Energy Outlook 2008. IEA – International Energy Agency, OECD:S (dvs de rika ländernas) energibyrå producerar varje år en utblick över jordens energiframtid.

Rapporten (eller i alla fall sammanfattingen och övrigt tillgängligt gratis material – att köpa rapporten kostar 150 Euro) är ganska schizofren läsning. Man börjar med att konstatera att dagens energisystem inte är hållbart – varken miljömässigt, ekonomiskt eller socialt. Nuvarande trender pekar mot en global uppvärmning på 6 grader – och ”strong, urgent action is needed to curb these trends”.

Sen kommer man till sitt referensscenario. Där ökar jordens energiefterfrågan med 1,6% per år under 2008-2030. Fossila bränslen står för 80% av jordens energi 2030 i detta scenario. Indien och China står för mer än hälften av ökningen.

Den globala efterfrågan på olja ökar 1% per år – från 85 mb/d (miljoner fat/dag) 2008 till 106 mb/d 2030. Detta är en minskning med 10 mb/d jämfört med fjolårets rapport. Av de 106 mb/d som i detta scenario skall användas 2030, finns idag inte 64 mb/d . Det beror på att produktionen i dagens oljefält sjunker från 85 mb/d till under 30 mb/d till 2030. Man brukar kalla det peak oil – men IEA tycks inte gilla termen…

De 64 mb/d måste man alltså hitta, prospektera och göra möjliga att utvinna under perioden. 64 mb/d motsvarar 6 Saudiarabien – vilket verkar svårt eller omöjligt om man ser på vilka kvantiteter man hittat under senare år. Historiskt var 1960-talet det decennium då man hittade mest olja per tidsenhet, omkring 30 Mb/d under en 10-årsperiod. Så, IEA:s referensscenario förutsätter att man måste vara lika bra udner de kommande 22 åren.

Man konstaterar att ”the era of cheap oil is over”. När det gäller klimatfrågan pekar man på följande:

Köpenhamnsmötet 2009 måste leverera ett trovärdigt efter-Kyoto-system, eller som man uttrycker det: ”The road from Copenhagen must be paved with more than good intentions”. Vidare pekar man på att för att begränsa temperaturökningen till 2 grader (450 ppm koldioxid) kräver insatser av alla världens regioner. Det räcker inte ens om OECD lädenrna minskar sina utsläpp till 0, eftersom Kina och Indien ökar så drastiskt.

Att lindra klimatförändringarna förbättrar också energisäkerheten väsentligt, och den nuvarande finansiella krisen ursäktar inte förseningar i detta arbete.

Av de utsläppsminskningar som krävs för att hålla sig på 450 ppm (ingenting sägs om 350 ppm – vilket klimatforksarna nu säger är den rätta siffran…) skall 54% komma från effektiviseringar, 23 % från förnyelsebar energi, 14% från koldioxidfångning och lagring (CCS) och 9% från kränkraft.

Men hur tusan man får dessa minskningar att gå ihop med ökningen av oljeanvändingen kan jag inte hitta något om.

Och hur oljepriset kunde sjunka till 55 dollar fatet idag med denna rapport är för mig en gåta.

Länkar:

IEA
Executive summary of World Energy Outlook 2008
Oil Drums kommentarer av Nate Hagen

2 kommentarer
 1. Anders
  Anders says:

  ”Men hur tusan man får dessa minskningar att gå ihop med ökningen av oljeanvändingen kan jag inte hitta något om.

  Och hur oljepriset kunde sjunka till 55 dollar fatet idag med denna rapport är för mig en gåta.”

  Nej, vem har sagt att människan eller hennes system är logiska? Vi människor är nog inte kända för att gå omkring och vara logiska eller rationella dagarna i ända (även om vi gärna inbillar oss det) … synd bara att detta gäller även på den här livsavgörande nivån – our common future, var det inte så Brundtlandrapporten hette?

  Fortsätter denna ologik får väl en ny rapport skrivas; our uncommon future, kunde den heta…

  Nåväl, nog med sarkasm. Utan den är det dock lite svårt att hantera vår överordnade verklighet. Vad vi skall göra åt sakernas tillstånd vet vi redan i stort, hur det skall göras finns långt gångna tankar om också – frågan nu är bara; Kommer det göras?

  Vi får hoppas!

  Svara
 2. John Larsson
  John Larsson says:

  Att oljepriset kan sjunka är enkelt att förklara. Världens oljehandlare ser inte till en utveckling på 10-20 års sikt. De bryr sig inte ens om ett års sikt. De är mer intresserade av vad Hugo Chavez åt till lunch, eftersom det styr Venezuelas oljeleveranser till USA den kommande månaden. Vad familjen Saud säger på sina söndagsmiddagar har större betydelse för det kortsiktiga oljepriset än något IEA säger.

  Bara det är ett mycket bra skäl till att minska oljeberoendet…

  Ett pris på 50 dollar fatet täcker inte utvinningskostnaderna för den kanske största outnyttjade oljereserven i världen – Kanadas oljesand. Det troliga är ett oljepris på minst 150 dollar fatet, vilket få vågar säga högt.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.