95 och 95

Vattenfall vill köpa holländska Nuon för 95 miljarder kronor. Klart Josefsson vill köpa Nuon. De är ju lika mycket fossilbolag som Vattenfall. Så den gamle gröntvättaren känner sig hemma. 95% av Nuons energiproduktion är kol, naturgas och kärnkraft. Bara 5% är förnyelsbart.

Med dessa 5% får Josefsson (och Maud Olofsson) köpet till att vara en miljösatsning. Nuon är bland de bästa på havsbaserad vindkraft heter det. Men varför köpa Nuons kolkraft för att få 5% förnyelsbart?

”I Vattenfalls planer ligger att sänka koldioxidutsläppen kraftigt från Nuons nuvarande produktion till år 2020, genom att bland annat byta ut fossila bränslen mot biobränsle samtidigt som de investerar offensivt i annan förnybar produktion.” – säger Maud Olofsson i en kommentar.

Tänk vad fint att vi gör en insats i Holland och hjälper dem med deras energimix. Annars kunde ju Vattenfall börja med att fixa sin egen produktion.

Hur mycket vindkraft, vågkraft etc kan man bygga för 95 miljarder?

Länkar:

DN om Vattenfall
Veckans affärer om Vattenfall
DI om Vattenfall
DN-kommentar 2

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.