Skruvad parkering vid Torson

Igår var ju uppe i Turning Torso för första gången. Jag var där på 54:e våningen och pratade för Mistras utvärderingsgrupp, influgna från olika delar av världen, på något som kan bli ett stort forskningsprogram om hållbara städer. Det gick bra.

Men huset känns extremt ”knibbigt”, dvs trångt. De allmänna ytor som finns utanför hissar osv kan nog ge cellskräck för vissa.

Men svårast av allt var att få bilen ur parkeringshuset. För en gångs skull körde jag bil till Malmö. Jag parkerade i det parkeringshus som ligger alldeles intill Torson. Eftersom vi på Trivector ritat parkeringslösningen där visste jag ju att det fanns. Utanför satt en mycket stor grön parkeringsgskylt med Parkering Malmös gröna P, och med tillägget 7-24.

Efter mötet skulle jag hämta bilen. Torvald J skulle åka med mig till Lund, så vi var två hyggligt kloka personer. Och nu skall ni få höra:

Dörren där jag kommit ut var låst. Och ingen upplysning om hur man skulle göra. Vi gick in i det lilla shoppingcenter som finns i samma hus. Gick runt för att se om det fanns nån upplysning där om hur man skulle göra. Ingen skylt där heller.

Vi gick ut igen. Frågade en person som verkade tillhöra någon av affärerna, som stod och rökte utanför. Han visade bara på den låsta dörren och visste inget mer.

Vi upptäckte att vid dörren fanns en knappsats, och en telefonsymbol. Tryckte. En vänlig dam på Parkering Malmö svarade. Vi påtalade att dörren var låst.

”- Det är fastighetsägaren som vill ha det så”, upplyste hon oss om. ”Men ni kan trycka in den 6-siffriga koden som finns på biljetten, så kommer ni in.” Ingenstans stod det att det var så man skulle göra. Inte på biljetten, och inte på någon skylt.

Vi kom in, och tryckte på hissknappen. Fungerade inte. Vi gick hela vägen upp – tre eller fyra trappor. Hittade ingen dörr som verkade leda in i P-huset. Bara dörrar som på varje våning verkade leda till en sorts brandtrappebalkong i sträckmetall.

Vi gick ner igen, öppnade dörren ut, tryckte på knappen och åkallade Parkering Malmö-damen. – Hissen fungerar inte, sa vi. ”Då får ni gå runt P-huset och gå upp för infartsrampen”…..

Vi gjorde så. Ganska långt P-hus. Vi kom fram till infarten och tryckte på biljettautomaten och åkallade Parkering Malmö-damen för tredje gången. Hon öppnade porten (jo det fanns inte bara en bom, utan också en port). Vi började gå upp för rampen. Strax kom en Audi TT och swischade förbi oss – hade väl brått hem. Han bodde kanske högt upp.

Hittade snabbt bilen. Gick till biljettautomaten för att betala. ”Fel parkeringszon” sa den. Försökte igen. ”Ogiltig biljett” sa den. Tryckte på knappen för att småprata med Parkering Malmö-damen igen.

– Är du säker på att det är rätt biljett? sa hon. Ja, det står Turning Torso på den. – Har du provat att vända den? – Ja på alla 4 möjliga sätt – även så som bilden visar! Är du på rätt våning? – Ja, bilen står ca 10 meter från automaten!

(När vi vände oss om såg vi att vi skulle ha kommit från brandtrappebalkongen och in. Det hade vi nog gjort om en skylt visat vägen…..)

Efter att vi diskuterat vidare om det verkligen var rätt biljett etc, så sa PM-damen att vi skulle ta bilen och köra fram till utfartsautomaten, man kunde betala även där.

Vi gjorde det. Stoppade i biljetten. ”Fel parkeringszon” sa den också. Försökte igen. ”Ogiltig biljett” sa den. Dags för ett nytt småprat med PM-damen.

– Det är inte rätt biljett, det kan jag se här – tyckte hon denna gång. – Det står fortfarande Turning Torso på den, försökte jag upplysa henne så vänligt det gick. – Jag börjar förstå nu varför det bara står 4 bilar på hela detta plan, sa jag.

Då tröttnade nog PM-damen. För bommen gick upp – och vi körde ut, utan att betala.

Om Parkering Malmö hör av sig så kan vi fixa en skyltplan. Eller ingår det kanske i en plan för kundkontakter att alla skall prata med PM-damen 5 gånger när man skall hämta bilen?

5 kommentarer
 1. Anders
  Anders says:

  Maffig upplevelse! *S*…kanske ett sätt att skapa det bilfria samhället? ;-)

  …synd bara att ta det onödiga steget att bygga sån infrastruktur som parkeringshus, om man nu ändå tänkt(?) göra det så krångligt att ändå ingen vill parkera där… Ordet bakvänt kommer över mina läppar…

  :-)

  Svara
 2. Anders
  Anders says:

  Wem hava å det andre sagt att Människahn skola gå omkring och wara logisk ock rationell hela tiden…

  Bakvänt torde således vara en lika stor mänsklig tävlingsgren som Rättvänt och Rättänkt. Skönt att vi är människor, va?

  :-)

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  När jag läste om dina upplevelser fick jag en känsla av att jag läst om nåt likande någonstans och kom på det – Processen av Kafka- Det måste väl ha varit en surrealistiskt upplevelse av att vandra omkring i labyrinterna i TT :-)

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.