Spårväg, cyklister och kärnkraft

Sitter på sista tåget från Göteborg till Lund. Har varit och pratat på ett möte med trafiktekniska föreningen och föreningen för samhällsplanering. Kul och intressant att sammanföra dessa båda föreningar med medlemmar som alla sysslar med planering. Efter mitt föredrag blev det diskussioner i smågrupper, som spände över allt från konsumtion, externhandel, spårväg och cyklister till kärnkraft.

Kärnkraften är ju aktuell dessa dagar, och gamla motståndare kommer ut som förespråkare i den heliga tillväxtens namn. Men slutförvaringen är ju inte löst, eller? Och de kärnkraftverk som planeras är alla beroende av stora statssubventioner. Blir det ännu ett exempel på hur en borgerlig regering förstatligar företag? Bilfabriker, banker och kärnkraftverk behöver alla stöd. Bara den lönsamma sprittillverkningen säljer vi ut…

Gunnar Lindstedt i Veckans Affärer skriver på Veckans Affärer webbplats om ”Myten om kärnkraftens revansch”:

”Idag tycks de alla ha glömt bort detta miljöproblem. Med det tunnelseende som nu gäller i regeringen är det bara koldioxidutsläppen som diskuteras. Det är bekvämast så, eftersom konsumtionssamhället då kan fortsätta i gamla hjulspår…….

Efter galopperande matpriser och global livsmedelskris har dock etanolbubblan spruckit, men Maud Olofsson ser genast nästa hägring: elbilar! Mackar för laddning av elbilar ska byggas över landet, deklarerade hon för någon vecka sedan, mycket lägligt för att ge sin kommande omsvängning i kärnkraftsfrågan ett grönt skimmer. Bara vi bygger nya kärnkraftverk kan vi fortsätta köra bil som förr.

Att bilismens tid är förbi, och att vi måste bygga ett samhälle som radikalt minskar resursanvändningen, det är ingenting som den borgerliga regeringen vill erkänna. Därför har man glömt kärnkraftens avfallsproblem, som ännu är olöst. ”

Och snabbt som ögat handlar naturligtvis kommentarerna under artikeln om att journalisterna på Veckans Affärer är miljömuppar och tokvänster.

Alla som ifrågasätter den eviga ökningen av resursanvändingen är enligt dessa kommentarer vänster eller miljömuppar. Men, som jag påpekat många gånger: ekonomi betyder hushållning med knappa resurser…

Det finns mycket stora effektiviseringsvinster att göra inom hela energisektorn. Hela denna potential, plus potentialen för förnyelsebar energi, måste naturligtvis användas innan vi börjar bygga ny kärnkraft.

Jag kommer ihåg från senaste energitinget att Tomas Kåberger i sitt inledningsanförande pekade på att det idag tillkommer mer energi genom vindkraft, än energi genom gas. och mer energi genom solenergi än ny kärnkraft.

Länk:
Veckans Affärer om kärnkraften

1 kommentar
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Jag har under lång tid också reagerat på de osmakliga och anklagande kommentarer som ständigt lämnas under främst det som Pontus Schultz och Gunnar Lindstedt skriver i VA.

  De som förespråkar business as usual och reagerar instinktivt med anklagelser om mupperi eller socialism, och ständigt hänvisar till att Romk-klubben ”hade ju fel”, verkar inte riktigt förstå vad som händer i debatten och hur allt fler, både företagare och politiker, äntligen, visserligen med myrsteg, börjar fatta innebörden av ”en ändlig planet”.

  Antar att dessa förespråkare reagerar som de gör därför att de blir rädda för det ekonomiskpolitiska landskap de inte längre känner igen. Den nyliberala snuttefilten har ju dessutom tagits ifrån dem och därför måste de ha någon att skylla på…?

  All heder åt de insatta och därför obekväma/modiga skribenterna på och ledningen av VA!

  Fredrik Bergman

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.