Nytt forskningsprogram som behövs…

Idag har jag varit med på starten av ett nytt stort forskningsprojekt i Lund, LETS 2050. LETS står för ”Low-Carbon Energy and Transport Systems”. Det handlar om ett projekt med ett 30-tal forskare från olika discipliner vid Lunds Universitet: miljö, energi, trafik, statsvetare, jurister, kulturgeografer, ekonomer, och så vi på Trivector.

Programmet finansieras av Naturvårdsverket, Vägverket och VINNOVA – verket för innovationssystem. Per Norrman från Vinnova menade att det är en intressant utveckling att Vinnova nu är med i ett projekt som handlar om hållbarhet, utan direkt tillväxt-profil. Det hade inte gått för ett par år sedan, enligt Per. Intressant och hoppingivande.

Skönt att lyssna på kompetenta personer, som medverkat i olika IPCC-sammanhang beskriva uppgiften. Även om den är stor och svår – så finns det vägar framåt. Här handlar det inte bara om att ta fram ny kunskap utan också att finna vägar att få det hela att hända. Det är bråttom säger forskarna – vi har kanske 10 år på oss att få koldioxidutsläppen att börja minska.

Att vi har så kort tid på oss gör det viktigt att satsa klokt och rätt. I morse innan LETS-starten, hann vi också med ett möte på Trivector med Karin Svensson Smith, mp, för att diskutera spårtaxi. Vi är helt eniga i det problematiska i att förlita sig på att spårtaxi skall lösa trafikens klimatproblem som spårtaxi-lobbyn säger. Ni har alla läst argumenten på denna blogg, (skriv spårtaxi i sökrutan ovan till vänster – och läs alla inlägg och kommentarer) och i dagens nummer av Dagens Samhälle finns Karins argument – som alla är relevanta och seriösa.

Länkar:
LETS webbplats
Om LETS-projektet
Dagens samhälle om spårtaxi

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.