Trodde du ja

I går kväll var vi och tittade på Eslövs-revyn. Den var som vanligt – otroligt bra orkester, några utmärkta sångnummer, ett par höjdarsketecher och så några nummer som gick på tomgång.

Jag kan säga detta – eftersom jag varit med och skrivit en del. Jag var ju med och startade revyn för typ 25 år sedan, skrev mycket och regisserade ett antal av de första trevande försöken. De senaste 10 åren har jag inte varit med på scen, och mina bidrag har inte varit jättemånga. I år blev det en sångtext, och många roliga kvällar för att skriva sketcher tillsammans i skrivarkollektivet Sam Zolotow. Nästa år kanske man borde stå på scen igen?

Jag blev alltså trots det inte färdig att se revyn förrän sista föreställningen. Och jag var ganska nöjd med hur min sångtext förvaltades. Den heter ”Trodde du ja”, och melodin är Leonard Cohens ”Halleluja”. När jag skrev den hade jag två versioner av Leonard Cohen, Rufus Wainrights enkla variant till Shrek-filmen, och naturligtvis Jeff Buckleys klassiker från debutalbumet 1994, i min iPod någon vecka. Sen kom texten på någon timme.

Här är den. Vill du använda den i något sammanhang – hör av dig!

Trodde du ja

(musik Leonard Cohen, text Christer Ljungberg)

Vi levde i ett paradis
Där människan var så klok och vis
Och allting skulle växa och bli bättre

Så hördes någon ropa kris
Det kändes konstigt på nåt vis
För tillväxten var evig, trodde du ja

Trodde du jag, trodde du ja, trodde du ja, trodde du ja

Du hade pengar på din bank
Du skulle aldrig vara pank
För allting skulle växa och bli bättre

Så hände nåt i USA
Och strax så rasa fonderna
Men värdet skulle stiga, trodde du ja

Trodde du jag, trodde du ja, trodde du ja, trodde du ja

Vi brukar klaga varje år
på vinter, sommar, höst och vår
för vädret kan ju alltid vara bättre

Men nu så tycks man veta klart
det är nåt fel på vårt klimat
dåligt men stabilt, det trodde du ja

Trodde du jag, trodde du ja, trodde du ja, trodde du ja

Du sitter ofta i din bil
och resan blir till många mil
för vägarna blir alltid fler och bättre

Sen säger någon glad kamrat
att oljan den tar slut rätt snart
Den skulle va för evigt, trodde du ja

Trodde du jag, trodde du ja, trodde du ja, trodde du ja

Nu varje dag det läggs en kris
till kris, på pessimisters vis
just när du trodde, allt skulle bli bättre

Men en sak kan du tänka på
För det blir nästan aldrig så
Som man tror, nej inte, trodde du ja

Trodde du jag, trodde du ja, trodde du ja, trodde du ja

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.