Sockerärtor från Kenya – hållbara eller ej?

Gröna sockerärtor är en delikatess. Fast största delen av året finns det inte svenska sådana. Nästan alla sockerärtor kommer då med flyg från Kenya. Vi har i vår familj sedan flera år undvikit att köpa dem – man kan ju faktisk leva utan dem under vinterhalvåret.

Fast det är ju sällan så enkelt när det gäller hållbarhetsfrågor. De flesta sockerärtor odlas av 1000-tals småodlare i Machakos. De stora livsmedelskedjorna köper det mesta av det som produceras, och ställer också krav på leveranserna. Insamlingen från småodlarna sköts av kooperativ, och kommunikationen sköts med mobiltelefoner. Man får ordern kanske kvällen före. För en odlare kan det handla om att leverera kanske 25-50 kg på en dag. Man får hyggligt betalt så det går att leva på.

Men sen levereras ärtorna med flyg inom 48 timmar till Europa. Och det ger ca 200 ggr större utsläpp än om de åkt med båt. Men den stora frågan är kanske i detta fallet inte utsläppen utan den sociala delen av hållbarheten.

En kenyans utsläpp är kanske en 50-del av av en svensks. Varje kilo sockerärtor som flygs till Europa ger ca 4-5 kg koldioxid. Produktionen från en typisk småodlare i Kenya ger 15-20 tons utsläpp – mellan dubbelt till tre gånger en medelsvensks. Men om småodlaren försörjer en familj på 4-6 personer? Då blir utsläppen betydligt lägre än en medelsvensks.

Att hjälpa afrikaner att kunna leva på sin verksamhet är naturligtvis en viktig del av hållbarheten som de flesta ställer upp på. Och genom de kooperativa insamlingsorganisationerna kan bönodlarna just detta.

Men hur är det med vattnet då? Det går åt miljoner kubikmeter vatten för att odla bönorna. Men vattenproblemet i Kenya är inte tillgången på vatten, utan problem med föroreningar etc. Att minska odlingen ger inte mer vatten i kranarna i Kenya.

Så kanske är det ändå inte så smart att bojkotta sockerärtorna från Kenya? Allt handlar inte om transporter här i livet…..

Uppgifterna har jag hämtat från ”Confessions of an eco sinner – travels to find where my stuff comes from” av Fred Pearce, Eden project Books, 2008″

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.