Utsläppsfel?

Än en gång tjänar energislukande storföretag stora pengar på att sälja utsläppsrätter som man fått gratis. Än en gång fegar våra politiker ur när det gäller att sätta mål för utsläppen som faktiskt minskar utsläppen. Än en gång har företagen fått uppge utsläppsnivåer som är för höga. Än en gång har man skänkt bort utsläppsrätterna, istället för att auktionera ut dem.

Utsläppsrätter kan vara ett smart sätt att faktiskt få ett incitament att minska utsläppen, men det fungerar naturligtvis inte med dessa förutsättningar.

Men miljöministern är nöjd. Han ser inte de stora överskotten av utsläppsrätter som ett problem, utan tycker snarare att det är ett kvitto på ett lyckat miljöarbete inom industrisektorn.

– Det visar att under det europeiska tak för utsläppen som finns, så har svenska företag varit bättre än andra, europeiska företag på att hålla sina utsläpp nere, säger Andreas Carlgren.

Hmmm. Bättre på att lobba till sig tillräckligt med gratis utsläppsrätter för att:

– slippa göra något verkligt åt utsläppen
– kunna sälja överskottet och tjäna bra med pengar.
– Och i lågkonjunktur tjäna riktigt bra med pengar….

Eller är det något jag inte förstått?

Länkar:
SvD om utsläppsrätterna
Ekot om utsläppsrätterna

1 kommentar
  1. Emma Jonson
    Emma Jonson says:

    Carlgrens kommentar om svenska företags lyckade miljöarbete låter väldigt konstigt när överskottet av utsläppsrätter i första hand beror på minskad produktion!

    Men jag håller inte med om SvD:s beskrivning av hur de stora svenska bolagen ”badar i skattepengar”. Pengarna som badas i är väl inte skattepengar? Bolagen säljer sina överblivna utsläppsrätter till andra bolag. De som i slutändan betalar är ju konsumenterna, inte skattebatalarna… Om priset på utsläppsrätter är högt så måste det betyda att det finns en brist på dem och att minskningar av utsläppen lönar sig (så länge det är billigare än att köpa utsläppsrätter). Förra handelsperioden sjönk istället priset på utsläppsrätterna till nära noll. Så det verkar ju som att systemet trots allt har börjat fungera även om de svenska bolagen har fått en alltför generös tilldelning. Taket borde sänkas och en del av utsläppsrätterna auktioneras ut!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.