Energiomställning – en nödvändig process
Igår hade vi ett internt seminarium på Trivector kring energifrågan. Det var Mats Larsson som presenterade sin nya bok ”Global Energy Transformation”, som kommer ut idag.
Mats är en intressant person, en ekonom som jobbat mycket med förändringsprocesser. Under 1996 skrev han ”The Transparent Market”, där han förutsåg e-handeln. Nu har han ägnat sig åt energi, och vilka förändringar och processer som är nödvändiga för att vi skall klara de stora omställningar som krävs inom energisystemet framöver.
Det intressanta med Mats bok är att han försöker ta ett helhetsgrepp på energifrågan. Diskussionen förs idag mycket av peak-oil-debattörer, ekonomer, miljökämpar. Men MAts bok försöker överbrygga dessa diskusioner och handlar mer om de processer som måste till för att skapa en omställning.
En tes i boken är att marknaden inte kan fixa problemet själv. Den fungerar helt enkelt inte vid snabba radikala förändringar, har inte precision för att nå specifika mål och klarar inte komplexa omställningsprocesser med många aktörer och laternativ.
Det krävs styrd planering, analys och strategi. Boken ger exempel från USA.s krigsproduktionsomställning 1942, Apolloprogrammet, Marschallhjälpen osv. För att dessa omfattande processer skall komma till stånd krävs individuellt lärande, men också strukturkapital. Dagens strukturkapital i företag och organisationer är inriktat på tids- och kostnadseffketivitet. Vi måste ställa om processerna för energieffektivitet.
Det kommer att krävas att samhället stöttar denna omställningsprocess med initiala projekt, och med pengar. KAnske behöver vi ett nytt LIP eller KLIMP med tydlig inriktning mot energi?
Sen ger boken en hel verktygslåda för samhälle, organisationer och företag för att omställningen skall gå till. Återkommer när jag läst boken.
Länk:
”Vi måste ställa om processerna för energieffektivitet.”
Precis! Studio Ett hade en debatt om jordbruk och konstgödsel, där en kille från jordbruksverket menade att ju mer energikrävande konstgödsel man tillför, desto ”effektivare” jordbruk får man.
För mig är det nästan tvärtom, ”effektivt” innebär energisnålt. Tyvärr kan vi inte leva bättre genom att tillföra mer energi, eftersom energin är begränsad.
Ser fram mot att läsa vad du säger när du läst boken. En annan intressant person som funderar kring kollektivtrafik kontra bilanvändade i sitt senaste blogginlägg är denna blivande samhällsplanerare: http://cizzisblogg.blogspot.com/