Sverige och Egypten – lika som bär?

Åkte in till jobbet idag för att ta emot Matthew Mitchell från South Carolina University. Han håller på med en avhandling om företagen och samhället och hade kontaktat mej för en intervju. Det visar sig att avhandlingen handlar om hur religionen påverkar företagen, och deras samhällsengagemang.

Matthew intervjuar företagsledare i Sverige, Israel, Egypten och USA. Att Sverige är med beror på att vi är världens mest sekulariserade land. Innan mej hade han intervjuat Nyamko Saboni, Sven Hagströmer, Christer Sturmark, Mats Larsson och ytterligare ett par personer. Intressant att konstatera att han redan hade en bild som jag nog förstärkte ytterligare.

Min bild är att religionen i Sverige inte behövs eftersom vi alla är invaggade i folkhemmets trygga välfärd. Vi behöver inte tro på att något högre väsen skall ta hand om oss – det statliga välfärdssystemet gör det – på gott och ont.

Många företag är dock intresserade av annat än bara vinsten. Vi har lärt oss att det finns många andra intressenter än ägare och aktieägare som man tjänar på att samarbeta med. Och vi är vana vid att låta anställda delta i besluten. Att strunta i detta är inte smart.

Vi pratade om det svenska sättet att göra saker i samförstånd och med kompromisser. Om samråd kring t ex ett järnvägsbygge där ett fåtal individer kan blockera nyttan för hundratals. Vi pratade om skillnaden mellan Sverige och Danmark, och där Matthew redan fått bilden av danskarna som Nordens libaneser. (Visst, de är betydligt bättre affärsmän än svenskarna…).

Matthew hittade en likhet mellan Sverige och Egypten: Vi tycks inte bekymra oss jättemycket om finanskrisen. I Egypten är bröd, ris etc subventionerat, och man är inte särskilt exportberoende. Så man bekymrar sig inte. Min bild är att i Sverige bekymrar vi oss inte heller för finanskrisen – trots alla artiklar och programinslag om dess verkningar. Inte kan väl detta drabba oss? Vi är ju immuna på grund av vårt välfärdsskyddsnät. Eller?

Jag tycker att det verkar vara på ungefär samma sätt med klimatdiskussionen. Inte drabbar detta väl oss. Nog löser väl nån annan detta åt oss?

Två trevliga timmar blev det i alla fall.

4 kommentarer
  1. David T
    David T says:

    Varför inte passa på att höja el-skatten när el-priset är lågt? Och bensin skatten när oljan reas ut?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.