De dummas tidsålder

Världens undergång är inställd säger Paul Krugman idag i Helsingfors. Skönt. Men inställd till när kan undra? Det nobelspris-ekonomiprofessorn menar är att finanskrisen snart bottnar. Han har svårt att se hur världshandeln skall kunna dra igång världsekonomin igen. Efter 30-talsdepressionen fick vi ”stimulanspaketet” andra världskriget – och det vill vi ju inte ha igen, säger Krugman.

I morgon kväll går den nya filmen ”The age of the stupid” upp på biografer över hela världen. Den handlar om världen om 50 år när vi inte lyckats lösa klimat och miljöproblemen. Där verkar nästan Krugman ha fått fel. Sydsvenskans recensent Michael Tapper ger filmen 5 stjärnor.

I dagens tidningar läser vi också om att USA inte kommer att kunna behndla klimatfrågan i senaten i höst, eftersom sjukförsäkringsfrågan tar all tid. Obama kommer att komma tomhänt till Köpenhamn i december.

I DN läser vi också om den danska politikern Pia Kjaersgaard som skall ordna en antiklimatkonferens, och ge mer pengar till Björn Lomhörd.

Och själv har jag tillbringat ett par dagar med att uppdatera mej på senaste rönen om peak oil. Enligt Faith Birol på IEA, International Energy Agency, som inte brukar ta i, så menar organisationen nu att vi förbrukar kvarvarande oljereserver ungefär dubbelt så fort som man tidigare räknat med: 6,3% per år. Börjar bli lika bråttom där som när det gäller klimatet. Vår oljedopade livsstil funkar inte utan oljan.

De dummas tidsålder……

Länkar:
DN om Krugman
Sydsvenskan om Krugman
The age of the stupid i Sydsvenskan

7 kommentarer
 1. NYFIKEN-GRÖN
  NYFIKEN-GRÖN says:

  Hej vänner!

  Jag sitter på samma kontor som hittabloggen.se och om du registrera din blogg hos dom så får du över två timmars gratis spotlight vilket ökar dina besökare! Ange ”Nyfiken-Grön”

  Alexandra

  Svara
 2. Lennart Liljencrantz
  Lennart Liljencrantz says:

  Krugman i all ära, men var inte finanskrisen bra för att väcka världen? Några banker fick utan någon som helst kontroll låna ut hur mycket pengar som helst och sedan så kom syndafallet. Varför sitter inte fler bankfolk inom lås och bom och var fanns bankinspektionen? Nu ja, ska man i EU.
  Min mormor lärde oss barn att spara till det ville köpa. Hon hade helt rätt och gick aldrig i konkurs!

  Svara
 3. David
  David says:

  Kör hårt Christer! Gillar din blogg och jobbar gärna för Trivector i framtiden:-)
  Nu verkar det som att den sinande oljan och hållbart miljötänkande pekar åt samma håll. Det är väl bra!?

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Frågan är när och hur alla bakåtsträvare och förbifart stockholm-ivrare med flera kommer att hinna ikapp med den här idén om ett hållbart samhälle. Kommer vi ha nån sorts försprång på dem?

  Svara
 5. Mats Larsson
  Mats Larsson says:

  Det har nog alltid varit de dummas tidsålder på ett sätt. Dock har sällan dumheten varit så uppenbar som nu, eller så farlig.

  Det har alltid varit mer frestande att fortsätta som man brukar och det tar kraft och tid att sätta sig in i nya idéer och skapa förtroendefulla relationer till dem som bär på dessa.

  Vi kan inte lösa peak oil och klimatproblemen genom att samarbeta med personer med likartade kompetenser och tänkesätt som vi själva. Detta ställer krav på oss alla att avsätta tid till att lära oss nya saker.

  Under de senaste åren har människor specialiserat sig inom olika områden relaterade till hållbarhet. Nu måste vi lära oss samarbeta, med de risker och möjligheter som detta innebär.

  Stora förändringar tar lång tid, mycket för att det tar tid att organisera arbetet på ett kraftfullt sätt. Ju fler människor som måste delta i arbetet, ju mer kraft och energi krävs i organisationsprocessen. Det räcker inte att ha rätt grundläggande idéer, vi måste kunna bygga organisationen som kan genomföra dem.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.