Var är floden?

Uppror i London! Themsen har försvunnit – inte i verkligheten – men från tunnelbanekartan. Någon klåfingrig person på Transport for London har bestämt sig för att ”städa upp” kartan. Fullständigt galet naturligtvis. Den blå stiliserade Themsen på kartan gjorde naturligtvis det betydligt enklare att orientera sig.

Ingen annan tunnelbana i världen är så inpräntad i folks medvetande som Londons. Den är inte bara en karta – den är London. Den är världens bästa kollektivtrafikkarta, alla kategorier!

I början av 1900-talet fanns mer kartografiskt riktiga kartor. Men 1931 ritade den då 29-årige tecknaren Harry Beck kartan med det nuvarande utseendet. Och 1933 släpptes den första tryckta stiliserade kartan där utseendet byggde på ett förstorat centralt område, och på stationernas inbördes relation, och inte på det geografisk avståndet. Dessutom använde man Edward Johnstons klassiska typsnitt, designat 1916.

”De geografiska avståndet mellan stationer är oväsentligt” sa Beck och såg till att få plats med namnet på alla stationer genom det förstorade centrumområdet. Så här står det i ”Transit maps of the world” som jag köpte i New York för en månad sen: ”All topograpghical detail is supressed, but London’s sense of a great city on either side of its major waterwayis preserved by inclusion of the River Thames”. Ända tills nu!

Klart Londonborna blir förbannade! Klart att Themsen skall tillbaka. Och det lär den göra. För en timme sen skrev Londons borgmästare Boris Johnson så här på sin Twitter: ”Can’t believe that the Thames disappeared off the tube map whilst I was out the country! It will be reinstated….”

Länk:
Guardian om den försvunna floden

4 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Patrick Barkham skriver i The Guardian ”The Thames is the reason London is here. No Thames, no Londinium, no largest city in Europe”. Detta påminner mig om Salig Dumboms konstaterande:
  ”På sina resor han förnam,
  hur väl försynens nåd reglerat,
  som floder över allt placerat
  där stora städer stryka fram” (Kellgren, 1751-1795).

  Björn Abelsson
  Mer om vattnets betydelse för städers lokalisering finns att läsa i Helge Nelsons avhandling ”Geografiska studier över de svenska städernas och stadslika orternas läge” (1918).

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.