Lund – en väl förborgad hemlighet?

I fredags åt jag lunch med två av cheferna på Lunds kommun. Mycket trevligt och givande. Då fick jag lära mig massor om allt som är på gång i Lund. Och det är mycket, men som de flesta inte vet någonting om.

Anledningen att vi träffades var att vi inte setts på ett tag, men framför allt att jag skrev ett Twitter när jag var på SKL:s trafikkonferens i Helsingborg för ett tag sedan, och då konstaterade att ingen från Lund var där, men alla de 11 städer som är större än Lund var representerade. Eftersom jag sedan flera år tycker att Lund är allt för osynlig i nästan alla sammanhang, skrev jag typ ”är Lund helt på gång att lägga ned?”.

Detta fick starka reaktioner på kommunen, som tolkade det som jag menade att man slutat att göra bra saker inom trafikområdet. Det har man inte – och det vet jag. Men att ingen fanns med på en stor konferens 4 mil bort, blev liksom bara ytterligare en bekräftelse på att Lund inte vill komunicera, tyckte jag.

Men Lund behöver inte kommunicera – många vill hit ändå, och man bygger 2000 nya bostäder varje år, bland de som bygger mest i Sverige. Men man har inte lyckats få till en vettig konsert- eller konferensanläggning på de senaste 25 åren. Och yngre människor som studerat klart dras idag till Malmö i hög grad.

Förr irriterade jag mej alltid på att Malmö gjorde tjusiga broschyrer som berättade om allt man tänkte göra. Och sen kanske bara lyckades med hälften. Idag har jag insett att detta är en medveten strategi för att kommunicera visioner, som i bästa fall blir självuppfyllande. Och jag har aldrig förstått varför Lund inte ens kommunicerar kring allt bra man gör, och definitivt aldrig kring några visioner – men de kanske inte finns?

Men när det gäller trafik är man trots allt bland de bästa i landet – vilket även BBC uppmärksammat.

2 kommentarer
 1. Daniel Svanfelt, Malmö stadsbyggnadskontor
  Daniel Svanfelt, Malmö stadsbyggnadskontor says:

  ”Förr irriterade jag mig alltid på att Malmö…” Ja, kanske var det så, men nu är inte förr nu, utan förr var då och nu är nu. Och nu gör Malmö tjusiga broschyrer om vad vi har gjort förr – Västra Hamnen, Augustenborg m.m. Samtidigt inser vi också att vi inte kan slå oss till ro i detta nu, utan vi bör förbereda för och kommunicera det vi måste göra härnäst för att bibehålla vårt eventuella försprång! Då handlar det både om visioner och om handfasta åtgärder. Förhoppningsvis går de hand i hand och ingår i ett större helhetsgrepp!

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Enligt min mening har för många av Lunds företrädare slagit sig till ro med att ”Lund är Lund och kommer alltid att vara attraktivt”. Det är därför man i flera avseenden blivit omsprugna av sina grannar. På 90-talet var t ex Lund det coolaste som fanns och Mejeriet den hippaste musikscenen. Den ställningen har staden förlorat, enligt min mening just för att man slagit sig till ro när andra städer jobbat hårt för att vara intressanta och attraktiva. Lund är bra, men kan också bli bättre. Det funkar helt enkelt inte att vara nöjd och inte arbeta för att utvecklas till något ännu bättre.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.