Bilsamhället tappar mark

På tåget hem från Göteborg. Pratade för en massa folk från Stadsbyggnadskontoret på deras ”Stadsbyggnadsakademi”, dvs interna seminarier man har ibland. Idag handlade det om mobilitet. Vi var tre föredragshållare Linda Gudmundsson från White arkitekter, Bertil Wilhelmsson, prof i kulturgeografi och så jag.

Lina pratade om hur man tillämpat ett nytt sätt att göra bytespunkter för kollektivtrafiken bättre. Och gav ett spännande exempel från Linnéplatsen där man i ett förslag lyckats höja kvaliteten och minska trafikytorna.

Bertil Wilhelmsson, som genom åren försett oss med så mycket intressant fakta om resandet, gjorde det idag också. Han pratade om vad som håller på att hända med resandet, och hur det påverkas av faktorer som vårt användande av internet osv.

Idag använder vi i snitt 70 min per dag på resor, och det har varit stabilt sedan årtionden, med en svag, svag ökning. Och vi är idag uppe i lika många minuters användning av internet. När det gäller TV och annan media ligger vi i snitt på 2 timmar per dag.

Internetanvändandet skiljer sig åt mellan åldersgrupper, unga upp till 30 år ligger på 2 tim per dag, men även pensionärer använder nätet en timme om dagen.

Påverkar detta då resandet? Ja kanske – när det gäller personer under 45 år ”tappar bilsamhället mark” som Bertil uttryckte det. Kollektivtrafikresandet ökar för samma åldersgrupp. Unga, både män och kvinnor, tar körkort i mindre utsträckning än man gjorde för 20 år sedan.

Hur blir det på sikt då? Åldersgruppen 20-25 tillbringar mer tid i bostaden, träffar folk i lite mindre grad, gör mindre fritidsaktiviteter utomhus etc. Detta minskar resandet.

Så Bertils slutsats var att trots att vi inte ser någon minskning i det totala resandet så kanske IT ändå ger en minskning. Ökningen hade kanske varit ännu större utan.

Så vad kan vi vänta oss på sikt? Fler feta, icke-sociala personer som reser mindre eftersom de tillbringar mer tid framför datorn?

Nej, vi använder också internet till att bestämma träffar i verkliga livet. Och vi använder också iT alltmer under resan. Detta håller Bertil och hans forskarkollegor just på att undersöka.

1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Det är inte otroligt. Nu är vi i Stockholms län för första gången på länge nere under 50% som tar körkort, i åldrarna 18-30 år. Bilar är inte lika fräscht längre, det är på nåt sätt farfars grej.

    Det är bara synd att det inte är ungdomarna som dominerar i politiken.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.